Tych warzyw lepiej nie jeść na surowo. Szkodzą jelitom i trzustce

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Nieodpowiednio obrane ziemniaki zawierają szkodliwe substancje, których nie pozbędziemy się nawet podczas długiego gotowania
Nieodpowiednio obrane ziemniaki zawierają szkodliwe substancje, których nie pozbędziemy się nawet podczas długiego gotowania123RF/PICSEL

Czym są substancje antyodżywcze? 

  • substancje naturalnie występujące w pokarmach, np. niektórych warzywach; 
  • szkodliwe związki przenikające do pożywienia np. z zanieczyszczonego powietrza, a także pozostałości pestycydów czy nawozów do roślin; 
  • sztuczne dodatki do żywności poprawiające jej konsystencję czy zwiększające czas przydatności do spożycia. 

Zobacz również:

    Glikoalkaloidy sterydowe 

    Tioglikozydy 

    Czy warzywa kapustne są zdrowe, czy szkodliwe?
    Czy warzywa kapustne są zdrowe, czy szkodliwe?123RF/PICSEL

    Zobacz również:

      Fityniany

      Szczawiany

      Zobacz również:

      Lektyny 

      Inhibitory proteaz 

      Nasiona roślin strączkowych należy odpowiednio przygotować, żeby pozbyć się licznych substancji antyodżywczych
      Nasiona roślin strączkowych należy odpowiednio przygotować, żeby pozbyć się licznych substancji antyodżywczych123RF/PICSEL

      Zobacz również:

        Histamina

        Taniny 

        "Ewa gotuje": Wzmacniająca zupa jarzynowaPolsat