Tych warzyw lepiej nie jeść na surowo. Szkodzą jelitom i trzustce

Warzywa uważane są za najzdrowsze i najbezpieczniejsze w diecie produkty spożywcze. Ich częste spożywanie (nawet 5 porcji dziennie) zalecają zarówno dietetycy, jak i lekarze. Warto jednak wiedzieć, że część popularnych warzyw może szkodzić naszemu zdrowiu. Znajdujące się w nich substancje antyodżywcze utrudniają wchłanianie niektórych minerałów, a nawet zaburzają pracę ważnych narządów. Sprawdź, na które produkty lepiej uważać.

Nieodpowiednio obrane ziemniaki zawierają szkodliwe substancje, których nie pozbędziemy się nawet podczas długiego gotowania
Nieodpowiednio obrane ziemniaki zawierają szkodliwe substancje, których nie pozbędziemy się nawet podczas długiego gotowania123RF/PICSEL

Czym są substancje antyodżywcze?

Substancje antyodżywcze to związki, które negatywnie wpływają na organizm lub utrudniają przyswajanie cennych substancji znajdujących się w innych produktach. Zalicza się do nich:

  • substancje naturalnie występujące w pokarmach, np. niektórych warzywach; 
  • szkodliwe związki przenikające do pożywienia np. z zanieczyszczonego powietrza, a także pozostałości pestycydów czy nawozów do roślin; 
  • sztuczne dodatki do żywności poprawiające jej konsystencję czy zwiększające czas przydatności do spożycia. 

Sprawdź, które naturalnie występujące substancje antyodżywcze mogą szkodzić zdrowiu.

Glikoalkaloidy sterydowe

Glikoalkaloidy występują naturalnie w dojrzewających warzywach, np. w papryce i pomidorach (często porównuje się je do naturalnych pestycydów, bo chronią rośliny przed szkodnikami i drobnoustrojami). Możemy jednak je spożywać razem z ziemniakami (szczególnie jeśli były przechowywane w temperaturze powyżej 10 stopni i zaczęły kiełkować), na których widzimy charakterystyczne zazielenienie. W takim wypadku koniecznie trzeba pozbyć się tej części warzywa, ponieważ szkodliwe substancje są odporne na wysokie temperatury i gotowanie ich nie usuwa. Glikoalkaloidy w większych ilościach mogą powodować biegunki i wymioty.

Tioglikozydy

Tioglikozydy znajdują się w roślinach kapustnych, a więc m.in. w brukselce, brokułach, kalarepie czy kapuście. Są odpowiedzialne za wiązanie jodu i znacznie zaburzają wchłanianie tego cennego pierwiastka do organizmu. Mogą w ten sposób osłabiać tarczycę i zmniejszać ilość produkowanych przez nią hormonów, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Warzywa kapustne zawierają jednak wiele cennych substancji odżywczych (także substancje bioaktywne zmniejszające ryzyko nowotworów), więc nie powinno się ich eliminować z diety. Wystarczy, że zwiększymy podaż jodu (np. poprzez tłuste ryby morskie, jodowaną sól), a warzywa poddamy obróbce termicznej, która zmniejsza ilość tioglikozydów aż o 40%.

Czy warzywa kapustne są zdrowe, czy szkodliwe?
Czy warzywa kapustne są zdrowe, czy szkodliwe?123RF/PICSEL

Fityniany

Fityniany występują w ziarnach zbóż i nasionach roślin strączkowych. Znajdziemy je więc w pieczywie razowym i pełnoziarnistym. Fityniany utrudniają wchłanianie niektórych pierwiastków w układzie pokarmowym - w szczególności utrudniają przyswajanie żelaza w jelitach.

Szczawiany

Szczawiany występują w dużych ilościach w szczawiu, rabarbarze i szpinaku (zwłaszcza w ogonkach i dolnych częściach liści), ale też w kawie i herbacie. Łatwo wchłaniają się do organizmu z przewodu pokarmowego. W dużych ilościach znacznie zaburzają przyswajanie przez nas wapnia i witaminy D, co grozi demineralizacją kości i zębów. Szczawiany przyczyniają się również do powstawania kamieni nerkowych i zapalenia stawów. W ciągu doby nie należy przekraczać więc dawki 40-50 mg szczawianów.

Lektyny

Lektyny znajdują się przede wszystkim w nasionach roślin strączkowych (w szczególności fasoli). W nadmiarze mogą podrażniać, a nawet uszkadzać nabłonek jelit. Żeby uchronić się przed ich szkodliwym działaniem, wystarczy płukać nasiona roślin i je gotować.

Inhibitory proteaz

Pod trudną do wymówienia nazwą kryją się substancje, które odpowiadają za utrudnione rozkładanie, trawienie i przyswajanie białka w organizmie. W większych ilościach mogą wywoływać stany zapalne trzustki. Inhibitory proteaz występują przede wszystkim w nasionach roślin strączkowych oraz izolatach białkowych soi. Na szczęście inhibitory rozkładają się w procesie gotowania.

Nasiona roślin strączkowych należy odpowiednio przygotować, żeby pozbyć się licznych substancji antyodżywczych
Nasiona roślin strączkowych należy odpowiednio przygotować, żeby pozbyć się licznych substancji antyodżywczych123RF/PICSEL

Histamina

Histamina to substancja występująca głównie w rybach (np. tuńczyk, makrela) i owocach morza, ale też w serach i produktach fermentacji mlekowej. Jej stężenie rośnie zwłaszcza w przypadku nieprawidłowego przechowywania żywności (ryby powinny być jak najszybciej mrożone). Duże ilości histaminy mogą prowadzić do silnych reakcji alergicznych, które objawiają się świądem, pokrzywką, zatruciami pokarmowymi, a nawet zaburzeniami pracy serca.

Taniny

Taniny są naturalnymi przeciwutleniaczami, czyli pożądanymi składnikami naszej diety. Jednak ich "skutkiem ubocznym" jest hamowanie wchłaniania witaminy A oraz B12 do organizmu. Taniny występują m.in. w herbacie, kawie, winie i niedojrzałych owocach. Powyższe produkty należy więc spożywać w umiarkowanych ilościach.

Czytaj także:

"Ewa gotuje": Wzmacniająca zupa jarzynowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas