Upchaj w słoiku jak ogórki. Postoją w spiżarni przez lata, oszczędzą czas na przygotowanie obiadu

Na talerzach Polaków lądują systematycznie, będąc nieodłącznym elementem niemal każdego obiadu. By były miękkie, trzeba jednak trochę czasu. Doświadczone kucharki znalazły więc prosty sposób – pakując ziemniaki do słoików w ten sam sposób, jak ogórki. Postoją w spiżarni przez długie miesiące, a potem oszczędzą czas na przygotowanie obiadu. I – co ważne – zachwycą smakiem. Oto banalny przepis.

Czy ziemniaki można zawekować? Prosty przepis hitem wśród kucharek
Czy ziemniaki można zawekować? Prosty przepis hitem wśród kucharek123RF/PICSEL

Polacy zajadają się nimi na potęgę, traktując jako prawdziwe dobro narodowe. Nic w tym dziwnego, są bowiem nie tylko smaczne, ale również zaspokajają apetyt. Wbrew powszechnej opinii, nie tuczą, co więcej są jednym ze zdrowszych składników diety. Teraz mogą również pomóc zaoszczędzić czas.

Czy jedzenie ziemniaków jest zdrowe? Nie wykreślaj z codziennej diety

Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając trawienie, a dodatkowo także pomagając w walce z otyłością. Dają dodatkowo uczucie sytości i - co najważniejsze - wybornie smakują. Nic więc dziwnego, że ziemniaki wciąż znajdują się na czele rankingu najpopularniejszych warzyw.

Latem na naszych stołach lądują te młode, w towarzystwie koperku i jajka sadzonego. Ale otwierają również drogę do eksperymentów - można je bowiem ugnieść, pokroić w łódeczki czy jedynie ugotować w lekko osolonej wodzie. To jednak wymaga czasu.

Ziemniaki, by były miękkie i smaczne, wymagają bowiem najczęściej około 20-25 minut spędzonych w wodzie. A to wydłuża proces przygotowania posiłku. Doświadczone kucharki zakasały więc rękawy i znalazły prosty sposób. Upchały ziemniaki w słoikach, a potem już tylko zajadały się ich smakiem, oszczędzając czas.

Kucharki oszalały na punkcie prostego przepisu. Pokrój w kawałki i wsadź do słoików
Kucharki oszalały na punkcie prostego przepisu. Pokrój w kawałki i wsadź do słoików123RF/PICSEL

Czy ziemniaki można pasteryzować w słoikach? Prosty przepis robi furorę

Jak przygotować ziemniaki w słoikach? To wręcz banalnie proste. Potrzebować będziemy wyłącznie ziemniaków i soli oraz dokładnie wyparzonych i umytych słoików. A wtedy czas zabrać się do pracy.

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub talarki.
  2. Zalej zimną wodą z dodatkiem soli i odstaw na około 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu ziemniaki odcedź i przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez około 1,5 godziny.

Do słoików, obok ziemniaków, wsadzić można również inne warzywa - na przykład marchewkę, pietruszkę czy seler. Warzywa mogą bowiem kolejno nie tylko stanowić dodatek do dań głównych, ale również zostać wykorzystane do przygotowanie sałatek czy zapiekanek.

Tak przygotowane ziemniaki w słoikach należy przechowywać w chłodnym miejscu. W spiżarni postoją nawet przez długie miesiące. A potem mocno zaoszczędzą czas na przygotowywaniu posiłków.

Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas