Wspiera metabolizm, pamięć i koncentrację. Taka ryba jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Łosoś wędzony - czy warto go jeść?
Łosoś wędzony - czy warto go jeść?Martin Lee / Rex FeaturesEast News

Łosoś wędzony - skarbnica zdrowia. Smaczna i wartościowa przekąska

Co zawiera łosoś wędzony? Oto dlaczego warto go jeść

  • jod - kluczowy dla prawidłowej pracy tarczycy, szczególnie w okresie ciąży,
  • selen - wspiera układ sercowo-naczyniowy i działa przeciwnowotworowo,
  • cynk - poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomaga regenerację organizmu,
  • potas i magnez - wspierają pracę mięśni i układu nerwowego, regulują ciśnienie krwi,
  • żelazo - wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w produkcji czerwonych krwinek,
  • fosfor - ważny dla zdrowia kości i zębów.
Łosoś wędzony to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów
Łosoś wędzony to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów 123RF/PICSEL

Na zimno czy na gorąco? Metody wędzenia łososia

  1. Wędzenie na zimno - odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 20 st. C., co nadaje rybie intensywnego aromatu i delikatną konsystencję. Ryby wędzone w ten sposób cechują się dłuższą trwałością, można je przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Minusem tej metody jest nieco niższa czystość mikrobiologiczna produktu.
  2. Wędzenie na gorąco - ten proces odbywa się w temperaturze 60-90 st. C., co sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i delikatne. Ryby przygotowywane w ten sposób są mniej trwałe - należy je spożyć w ciągu kilku dni. Wędzenie na gorąco często wiąże się z użyciem większej ilości soli, co może wpłynąć na smak i wartości zdrowotne produktu.
„Ewa gotuje”: Łosoś w cieście francuskimPolsat