Reklama

Reklama

Zalej gorącą wodą i odstaw pod przykryciem na 20 minut. Kompres na bolący żołądek

Orzechy włoskie stanowią bogate źródło witamin i minerałów, dlatego zaleca się włączanie ich do codziennej diety. Można spożywać je na surowo lub w formie aromatycznych naparów. Jak przygotować herbatę z liści orzecha włoskiego i kiedy najlepiej ją pić? Przeczytajcie.

  • Orzech włoski zawiera cenne dla naszego organizmu nasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Jest źródłem witamin z grupy B, a także minerałów - m.in. potasu, cynku, selenu, magnezu czy jodu. 
  • Okazuje się jednak, że wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia są nie tylko owoce, ale również liście orzecha włoskiego. 

Herbata z liści orzecha włoskiego - właściwości

Liście orzecha włoskiego wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C oraz flawonoidów. Co ciekawe, znajdują się w nich również olejki eteryczne, kwas kawowy.  Wykazują one liczne właściwości prozdrowotne, m.in. antyseptyczne, przeciwzapalne czy przeciwgrzybiczne. Działają również moczopędnie.

Reklama

Napar z liści orzecha włoskiego polecany jest przy wielu problemach układu pokarmowego, takich jak:

  • stany zapalne żołądka i jelit,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • wymioty,
  • objawy zatrucia

Są również stosowane do łagodzenia infekcji nerek, a dodatkowo wykazują pozytywny wpływ na wygląd i kondycję skóry i włosów.


Napar z liści orzecha włoskiego - sposób przygotowania

Do sporządzenia zdrowej herbaty z orzecha włoskiego można wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone liście. 1-2 łyżeczki należy zalać gorącą wodą i odstawić do zaparzenia do ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem.

Innym sposobem jest umieszczenie świeżych liści w garnku z wodą (3-4 liście na 1 l.) i gotowanie ich przynajmniej 10 minut. Napar z liści orzecha włoskiego można pić na ciepło oraz na zimno. Zaleca się spożywanie jednej szklanki dziennie, najlepiej na czczo.

Czytaj również: Herbata z płatków róży - szybki zastrzyk energii


Płukanki z liści orzecha włoskiego 

Tego typu napar można wykorzystywać również do użytku zewnętrznego - np. do przemywania twarzy lub skóry głowy. Właściwości antybakteryjne i antyseptyczne sprawiają, że łagodzi ona stany zapalne i pozwala pozbyć się łupieżu. Napar z liści orzecha jest również stosowany do naturalnego przyciemniania i pogłębiania koloru brązowych włosów oraz tuszowania siwizny. Używając go na skórę twarzy należy natomiast uważać, ponieważ może ją okresowo zabarwiać. 

Herbata z liści orzecha włoskiego - przeciwwskazania

Mimo że napój ten wykazuje wyjątkowo wysokie właściwości prozdrowotne, nie zaleca się spożywania go kobietom w ciąży oraz w okresie laktacji. Przeciwwskazaniem jest również nadwrażliwość lub alergia na orzechy.


Sprawdź: Trwa sezon na grzyby. Jak wykorzystać je w kuchni?

***


Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowa herbata | orzech włoski | zdrowa dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy