Zalej wrzątkiem łupiny i pij regularnie przed snem. Wzmacnia organizm, zapobiega chorobom

Cebula to jedno z najzdrowszych warzyw, a domowe syropy czy nalewki na jej bazie cieszą się rosnącą popularnością, głównie w sezonie jesienno- zimowym. Osoby, chcące naturalnie wzmocnić odporność i zapobiegać chorobom powinny sięgnąć także po domową herbatkę z łupin cebuli. Przepis na nią jest naprawdę prosty!

Herbatkę z łupin cebuli przygotujesz w kilka minut!
Herbatkę z łupin cebuli przygotujesz w kilka minut! 123RF/PICSEL

Cebula: Właściwości i wpływ na organizm

Właściwości lecznicze cebuli i jej zbawienny wpływ na zdrowie są znane człowiekowi od wieków. Warzywo to stanowiło zawsze ważny element medycyny ludowej, ale również naukowcy już dawno udowodnili, że powinno ono znaleźć stałe miejsce w naszym codziennym menu.

Cebula to bogate źródło takich minerałów i witamin jak:

  • cynk
  • siarka
  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • fluor
  • krzem
  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witaminy C, K, E
  • błonnik pokarmowy
  • antyoksydanty. 

Cebula znana jest oczywiście ze swojej skuteczności w zwalczaniu kaszlu, chorób układu oddechowego czy przeziębienia, ale to nie jedyne jej zalety! To cenne warzywo wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą, obniża zły cholesterol, zapobiega zakrzepom i miażdżycy.

Cebula chroni także serce, może być stosowana przy zaparciach, pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiega nowotworom, szczególnie piersi, żołądka czy jelit.  Cebula powinna być także spożywana w sporych ilościach przez cukrzyków - obniża bowiem poziom glukozy we krwi, jest niskokaloryczna, a dodatkowo zwalcza szkodliwe bakterie w jamie ustnej i chroni przed próchnicą. 

Przepis na domowy syrop z cebuli

Taki syrop można pić podczas przeziębienia, ale także profilaktycznie już od jesieni. By go przygotować, wystarczy obrać i drobno posiekać dwie średnie cebule i umieścić je np. w słoiku o pojemności około 400 ml. Do cebuli można dodać cztery łyżki jasnego, płynnego miodu lub cztery łyżki cukru trzcinowego. Całość należy wymieszać.

Słoik należy następnie przykryć przykrywką i odstawić na dwie lub maksymalnie trzy doby. Po tym czasie musimy przecedzić sok i przelać do osobnego słoiczka. Gotowy syrop należy trzymać w lodówce do dwóch tygodni.

Herbatka z łupin cebuli: Jak ją przygotować, jak pić?

Od jakiegoś czasu coraz większą popularnością cieszy się także domowa herbatka z łupin cebuli. By ją przygotować, wystarczy dokładnie umyć cebulę, a jej łupiny wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Po ok. pięciu minutach napar należy odcedzić z łupinek i gotową herbatkę pić codziennie wieczorem, najlepiej przed snem. 

Łupiny z cebuli znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości
Łupiny z cebuli znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości 123RF/PICSEL

Herbatka z łupin cebuli: Właściwości lecznicze

Herbatka z łupin cebuli wzmacnia organizm, łagodzi objawy alergii, obniża ciśnienie krwi, a nawet pozytywnie wpływa na budowę mięśni! To po prostu napar, który buduje odporność i poprawia ogólny stan zdrowia organizmu.

"Na zdrowie": Cebula nie tylko na przeziębienieInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas