Zastępuję nim wodę. Ciasto na pierogi już się nie rwie i nie skleja
Idealne ciasto na pierogi? Każda gospodyni ma swoje sposoby, a ja od lat wierna jestem recepturze, którą otrzymałam od znajomej. Mam gwarancję, że ciasto zawsze będzie delikatne i elastyczne. Wystarczy wodę zastąpić innym składnikiem.
Ciasto na pierogi musi być elastyczne, miękkie i łatwe do wałkowania, ale jednocześnie na tyle sprężyste, by nie pękało podczas gotowania. Często jednak coś w trakcie przygotowania pierogów pójdzie nie tak. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że przekazywany z pokolenia na pokolenie prosty przepis, można lekko zmodyfikować. Wystarczy zastąpić wodę kefirem.
Ciasto na pierogi z kefirem - jedna zmiana w przepisie, wiele korzyści
Dodanie kefiru to gwarancja, że pierogi wyjdą przepyszne. Taki dodatek sprawi, że ciasto nabierze miękkości i lekkości. Łatwiej się rozciąga i co ważne, nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Kolejny plus? Będzie wilgotniejsze i przede wszystkim łatwiejsze w obróbce, czyli nie będzie się rwało i lepiej sklejało. Niektórzy przy wyborze tej metody, rezygnują również z dodania do ciasta na pierogi jajka.
Jak już znamy plusy, to czas przejść do przepisu. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z dodatkiem kefiru?
Ciasto na pierogi - przepis z kefirem
Składniki:
- 2 duże kefiry (400 g)
- 1 kg mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ważne: kefir nie może być zimny.
- Ciasto musi odchodzić od ręki. Jeśli widzimy, że tak nie jest - wystarczy dodać mąki.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe placki.
- Nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zaklejamy brzegi, gotujemy.
Ciasto na pierogi musi odpocząć
Przy robieniu ciasta na pierogi warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, które wpływają na jego elastyczność, smak i łatwość pracy. Oprócz takich dodatków jak woda czy kefir, ważny jest też rodzaj mąki. Najczęściej gospodynie wymieniają mąkę pszenną typu 550 oraz mąkę tortową typu 450. Pamiętamy także o prawidłowym wyrabianiu ciasta. Czyli nie przesadzamy z dodawaniem mąki. Ugniatamy je na spokojnie, co najmniej 10 minut, aby nadać sprężystości i do momentu, aż będzie gładkie. Nie może się kleić do rąk.
Zanim przejdziemy do wałkowania, ciasto powinno odpocząć. Najlepiej zostawić je nawet do 30 minut, przykryte ściereczką lub miską. Taki "zabieg" sprawi, że będzie łatwiejsze do rozwałkowania. Podczas gotowania trzymamy się zasady - gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, dzięki temu się nie rozpadną.
Podpowiadamy także sprawdzone przepisy na: