Dodaję zamiast wody. Delikatniejszych pierogów nie zrobisz

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ciasto na pierogi na kefirze. Delikatniejszego nie zrobisz
Ciasto na pierogi na kefirze. Delikatniejszego nie zrobisz123RF/PICSEL

Ciasto na pierogi z kefirem - jedna zmiana w przepisie, wiele korzyści

Pierogi
Pierogi123RF/PICSEL

Ciasto na pierogi - przepis z kefirem

  • 2 duże kefiry (400 g)
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  1. Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ważne: kefir nie może być zimny. 
  2. Ciasto musi odchodzić od ręki. Jeśli widzimy, że tak nie jest - wystarczy dodać mąki. 
  3. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe placki. 
  4. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zaklejamy brzegi, gotujemy. 

Ciasto na pierogi musi odpocząć

Ewa gotuje”: Pierogi z suszonymi śliwkamiPolsatPolsat