Przepyszne i pożywne dania ze szpinakiem w roli głównej. Łatwo zrobić!

Szpinak nie musi być nudny
Szpinak nie musi być nudny123RF/PICSEL

Szpinak nie musi być nudny!

Zobacz również:

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem, szczypiorkiem, orzechami włoskimi i parmezanem - idealne na rodzinny obiad

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100g szpinaku baby, świeżego
  • pół pęczka szczypiorku
  • mała cebulka
  • 20-30g (mały kawałek) parmezanu
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • jajko i bułka tarta do panierki
  1. Ziemniaki rozgnieść na puree. Dodać jajka, drobno posiekany szczypiorek, cebulkę, szpinak, orzechy, starty ser parmezan. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  2. Uformować krokiety, obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
  3. Obsmażyć na średnim ogniu na złoty kolor, z każdej strony.
  4. Możesz je podać z sosem czosnkowym, koperkowym albo klasycznie - z ketchupem.
  • zamiast parmezanu, możesz dodać fetę, a nawet goudę, jeśli nic innego nie masz
  • zamiast szczypiorku - natka pietruszki albo koper
  • dla chrupkości - możesz dodać do farszu słonecznik lub inne orzechy, np. migdały
Pięć złocistych, chrupiących krokietów leży w białym emaliowanym naczyniu z niebieskim rantem, ustawionym na drewnianej powierzchni.
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem, orzechami włoskimi i parmezanem, do tego sos czosnkowy - idealna propozycja na wiosenny obiad123RF/PICSEL

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, kozim serem, suszonymi pomidorami, pekanami - z nutą pomarańczy

  • duża garść młodych liści szpinaku baby
  • 100 g truskawek
  • 50 g sera koziego
  • 5 suszonych pomidorów (ze słoika, w oleju z ziołami)
  • 2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
  • 1/2 pomarańczy, miąższ
  • sok z drugiej połówki pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść orzechów pekan (uprażonych na suchej patelni)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  1. Szpinak wrzuć do głębokiej miski i lekko dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Truskawki pokrój w ćwiartki, pomarańczę w cząstki. Pokrusz lub pokrój w kostkę kozi ser, 3 suszone pomidory, dodaj migdały.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj 2 łyżki oleju z pomidorów z miodem i sokiem z pomarańczy. Dodaj sok z cytryny i pozostałe 2 suszone pomidory. Zmiksuj całość na gładki, gęsty sos.
  4. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i delikatnie wszystko przemieszaj.
  5. Świetna jako samodzielna lekka kolacja, dodatek do grilla albo część eleganckiego brunchu. Pasuje też do grzanki z czosnkowej bagietki lub jako dodatek do pieczonego kurczaka.

Zielona moc na talerzu - gofry szpinakowe pełne białka

  • 1 jajko
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 125 g chudego twarogu
  • 100 ml mleka (dowolnego - krowiego lub roślinnego)
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  2. Rozgrzej dobrze gofrownicę, lekko posmaruj ją tłuszczem i smaż gofry przez kilka minut, aż będą złociste i lekko chrupiące z wierzchu.
  • z jajkiem sadzonym lub ugotowanym
  • serkiem kanapkowym naturalnym lub z ziołami
  • szynką
  • łososiem wędzonym
  • serem żółtym lub sałatkowym
  • hummusem
  • awokado
  • pastą z tofu i cebulki
  • jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym
  • różnymi owocami
  • miodem
  • masłem orzechowym lub pastami z innych orzechów
  • posiekanymi orzechami
Świeżo upieczone zielone gofry leżą na czarnym talerzu obok czarnych sztućców, gofry mają intensywnie zielony kolor i chrupiącą strukturę
Szpinakowe gofry twarogowe, z łososiem, pomidorkami i gotowanym jajkiem to doskonały pomysł na pożywne śniadanie123RF/PICSEL
Jagna Ambroziak: Jak rozpoznać osobę narcystyczną?INTERIA.PL