Zimowe przepisy z ziemniakami. Ewa Wachowicz zaskakuje kulinarnymi połączeniami

Ziemniaki są jednymi z najbardziej popularnych produktów w naszej kuchni. Wykorzystujemy je do przygotowania dań wykwintnych, prostych, wytrawnych, a nawet słodkich. W zależności od pory roku robimy odmienne posiłki. Dzisiaj przedstawię przepisy na potrawy, które najlepiej sprawdzają się zimą.

Zimowe przepisy z ziemniakami - poleca Ewa Wachowicz
Zimowe przepisy z ziemniakami - poleca Ewa Wachowiczmateriał partnera

Sycące i rozgrzewające dania to doskonała opcja, gdy za oknami mroźno. Ziemniaki posiadają wiele witamin i składników odżywczych, więc jedzone w rozsądnych ilościach z całą pewnością będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Dzisiaj zaproponuję zarówno przystawki, dania główne, jak i zupę ziemniaczaną z czosnkiem.

Zupa ziemniaczana z czosnkiem - przepis Ewy Wachowicz

Zupa ziemniaczana z czosnkiem - przepis Ewy Wachowicz
Zupa ziemniaczana z czosnkiem - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 2 główki czosnku polskiego
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Opis przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  2. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać oliwę (po 1 łyżce), zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 40 minut.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oliwy i dorzucić pokrojona cebulę. 
  4. Zeszklić na małym ogniu. 
  5. Do cebuli wycisnąć upieczony czosnek. 
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  7. Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem, i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml). 
  8. Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
  9. Zdjąć z gazu i trzymać jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, by składniki ładnie "doszły", a aromaty się połączyły.
  10. Zmiksować, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml). 
  11. Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przelać na talerz, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. 
  12. Podawać z grzankami. 
  13. Można też posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat

Babka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Babka ziemniaczana Ewy Wachowicz
Babka ziemniaczana Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 350 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 150 g śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • plastry boczku do wyklejenia foremki

Opis przygotowania:

  1. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. 
  2. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać.
  3. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać. 
  4. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki. 
  5. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać.
  6. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. 
  7. Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku. 
  8. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.

Ziemniaki w karmelu - przepis Ewy Wachowicz

Ziemniaki w karmelu
Ziemniaki w karmelumateriał partnera

Składniki:

  • kilka małych ziemniaków
  • cukier

Opis przygotowania:

  1. Możliwie jak najmniejsze ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonym wrzątku), wystudzić i obrać ze skóry. 
  2. Cukier wsypać do garnka, podgrzać. 
  3. Gdy zrobi się karmel, obtoczyć w nim ziemniaczki (powinna powstać chrupiąca skórka).

Rösti – przepis Ewy Wachowicz na szwajcarski placek ziemniaczany

Rösti – szwajcarski placek ziemniaczany
Rösti – szwajcarski placek ziemniaczanymateriał partnera

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • smalec gęsi do smażenia
  • pomidorki do podania

Rösti - opis przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.
  2. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. 
  3. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.
  4. Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. 
  5. Nałożyć starte ziemniaki(patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). 
  6. Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok.20 minut. 
  7. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut. 
  8. Po usmażeniu, patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Ziemniaki w boczku z sosem czosnkowym

Ziemniaki w boczku z sosem czosnkowym
Ziemniaki w boczku z sosem czosnkowymmateriał partnera

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 20 dag boczku
  • sól
  • 1 łyżka majeranku

SOS CZOSNKOWY:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić i obrać ze skórki. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako "smarowidło" do kartofli. Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas