Zimowe przepisy z ziemniakami. Ewa Wachowicz zaskakuje kulinarnymi połączeniami
Ziemniaki są jednymi z najbardziej popularnych produktów w naszej kuchni. Wykorzystujemy je do przygotowania dań wykwintnych, prostych, wytrawnych, a nawet słodkich. W zależności od pory roku robimy odmienne posiłki. Dzisiaj przedstawię przepisy na potrawy, które najlepiej sprawdzają się zimą.
Spis treści:
Sycące i rozgrzewające dania to doskonała opcja, gdy za oknami mroźno. Ziemniaki posiadają wiele witamin i składników odżywczych, więc jedzone w rozsądnych ilościach z całą pewnością będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Dzisiaj zaproponuję zarówno przystawki, dania główne, jak i zupę ziemniaczaną z czosnkiem.
Zupa ziemniaczana z czosnkiem - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 główki czosnku polskiego
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 600 ml bulionu drobiowego
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać oliwę (po 1 łyżce), zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 40 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oliwy i dorzucić pokrojona cebulę.
- Zeszklić na małym ogniu.
- Do cebuli wycisnąć upieczony czosnek.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem, i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml).
- Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Zdjąć z gazu i trzymać jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, by składniki ładnie "doszły", a aromaty się połączyły.
- Zmiksować, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml).
- Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przelać na talerz, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
- Podawać z grzankami.
- Można też posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem.
Babka ziemniaczana Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 350 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 3 jajka
- 150 g śliwek
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- plastry boczku do wyklejenia foremki
Opis przygotowania:
- Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
- Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać.
- Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki.
- Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać.
- Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
- Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku.
- Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.
Polecamy również: Fluffy pancakes - sprawdzony przepis na pyszne puszyste placuszki
Ziemniaki w karmelu - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- kilka małych ziemniaków
- cukier
Opis przygotowania:
- Możliwie jak najmniejsze ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonym wrzątku), wystudzić i obrać ze skóry.
- Cukier wsypać do garnka, podgrzać.
- Gdy zrobi się karmel, obtoczyć w nim ziemniaczki (powinna powstać chrupiąca skórka).
Rösti – przepis Ewy Wachowicz na szwajcarski placek ziemniaczany
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- smalec gęsi do smażenia
- pomidorki do podania
Rösti - opis przygotowania:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.
- Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski.
- Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.
- Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec.
- Nałożyć starte ziemniaki(patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm).
- Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok.20 minut.
- Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.
- Po usmażeniu, patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Polecamy również: Zapiekanka z mięsem mielonym - przepis Ewy Wachowicz
Ziemniaki w boczku z sosem czosnkowym
Składniki:
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 20 dag boczku
- sól
- 1 łyżka majeranku
SOS CZOSNKOWY:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić i obrać ze skórki. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako "smarowidło" do kartofli. Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.