Najlepszy przepis na tradycyjny deser wielkanocny. W mig znika ze stołu

Przepis na paschę wielkanocną przywędrował do Polski ze wschodu. Od lat przygotowuje się ją na Wielkanoc
Przepis na paschę wielkanocną przywędrował do Polski ze wschodu. Od lat przygotowuje się ją na Wielkanoc123RF/PICSEL

Co to jest pascha wielkanocna?

Zobacz również:

Jak przygotować wyśmienitą paschę wielkanocną? Przepis

Do wykonania wielkanocnej paschy potrzebny jest dobrze zmielony twaróg oraz gaza.
Do wykonania wielkanocnej paschy potrzebny jest dobrze zmielony twaróg oraz gaza. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg zmielonego dwu lub krzykrotnie twarogu
  • 250 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 5 żółtek
  • 50 g uprażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów - włoskich lub migdałów blanszowanych
  • 50 g suszonych owoców (np. fig lub moreli)
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka alkoholu (opcjonalnie)

Jak zrobić paschę wielkanocną?

  • Masło, jajka i ser wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. 
  • Masło ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Konsystencja powinna być kremowa i puszysta. 
  • Ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. 
  • Następnie dodać twaróg i miksować dalej na jednolitą masę. 
  • Dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzech, suszone owoce, które wcześniej można zalać alkoholem. 
  • Wszystko delikatnie wymieszać.
  • Nas sito o średnicy 20 cm położyć gazę, a następnie wylać masę serową. Zawinąć wystające brzegi i przykryć talerzykiem.
  • Wstawić do lodówki na całą noc. 
  • Gotową paschę wyłożyć na paterę lub talerz, usunąć gazę. Na koniec można dodatkowo udekorować np. gałązką bukszpanu.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?