Zaskocz znajomych na grillu. Nietypowy sos zastąpi ketchup i musztardę

Zaskocz znajomych nietypowym sosem
Zaskocz znajomych nietypowym sosem123RF/PICSEL

Sos z czereśni do mięsa

Sos z czereśni do mięsa
Sos z czereśni do mięsa123RF/PICSEL

Przepis na czereśniowy sos

  1. Umyć i wydrylować czereśnie.
  2. W rondelku rozpuścić łyżkę masła i wrzucić czereśnie, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. 
  3. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać, dodać do czereśni. 
  4. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodać sól i cukier. Miłośnicy bardzo ostrych smaków mogą na tym etapie dodać też pieprz cayenne — proporcje według uznania, w zależności od upodobań. 
  5. Smażyć aż owoce się rozpadną, a sos zgęstnieje, często mieszając, aby uniknąć przypalenia.

Przetwory z czereśni: sos do mięs

"Na zdrowie": Wiśnie i czereśnie. Wiele łączy i dzieli, oba owoce warte grzechuPOLSAT GOInteria.tv