Reklama

Zaskocz znajomych na grillu. Nietypowy sos zastąpi ketchup i musztardę

Planujesz grilla ze znajomymi i chcesz ich zaskoczyć zupełnie nowym smakiem? Zdobądź kilogram czereśni i skorzystaj z poniższego przepisu, a przyjaciele i rodzina długo będą wspominać smak sosu do mięsa, który podałaś zamiast (lub obok) typowego ketchupu i przewidywalnej musztardy.

Sos z czereśni do mięsa

Czereśniowy sos możesz wykorzystywać na wiele różnych sposobów — idealnie pasuje nie tylko do grillowanej karkówki czy steków, ale sprawdzi się też jako marynata przed pieczeniem, czy dodatek do smażonych i gotowanych mięs. Lista składników na sos z czereśni nie jest długa: 

1 kg czereśni

łyżka masła 

sól

papryczka chili 

2 łyżki cukru

pieprz cayenne (tylko dla miłośników palącego smaku na języku)

Zobacz również: Przepis na kompot z czereśni na zimę

Reklama

Przepis na czereśniowy sos

Wykonanie sosu z czereśni do mięsa nie jest trudne, wystarczy wykonać kilka czynności:

  1. Umyć i wydrylować czereśnie.
  2. W rondelku rozpuścić łyżkę masła i wrzucić czereśnie, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. 
  3. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać, dodać do czereśni. 
  4. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodać sól i cukier. Miłośnicy bardzo ostrych smaków mogą na tym etapie dodać też pieprz cayenne — proporcje według uznania, w zależności od upodobań. 
  5. Smażyć aż owoce się rozpadną, a sos zgęstnieje, często mieszając, aby uniknąć przypalenia.

Zobacz również: Dlaczego warto jeść czereśnie?

Przetwory z czereśni: sos do mięs

Sos z czereśni do mięsa można podawać zamiast ketchupu czy musztardy do grillowanych, pieczonych, smażonych i gotowanych potraw. 

Doskonale sprawdza się także jako marynata — należy zanurzyć w nim surowe mięso i pozostawić na minimum 20 - 30 minut przed włożeniem potrawy do piekarnika. 

Trzecim sposobem na wykorzystanie czereśniowego sosu, jest zamknięcie go w słoikach i zapasteryzowanie. Sos do mięs to nietypowy, ale pyszny pomysł na przetwory z czereśni. Ten sposób przechowywania sprawi, że przez całą zimę możesz się cieszyć smacznym, mniej lub bardziej ostrym sosem.

Zobacz również: Wyrzucasz ogonki z czereśni? Twój organizm pyta: dlaczego?!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomysł na obiad | czereśnie | sos | sosy | marynata do mięs | przetwory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy