Niezwykłe tradycje wielkanocne obchodzone za granicą. Tłuczenie jajek ma przynosić szczęście
Podróże w okresie wielkanocnym to doskonała okazja do odkrywania różnorodnych obyczajów w innych krajach. Mogą różnić się zwyczajami religijnymi, potrawami, elementami kultury oraz tradycjami. Jak wygląda Wielkanoc w Hiszpanii, Grecji i we Włoszech? Tamtejsze obrzędy znacznie różnią się od polskich.
Spis treści:
Jak Hiszpanie obchodzą okres wielkanocny?
Eksperci platformy Getaway zajmującej się przygotowywaniem indywidualnych podróży wyjaśniają, że hiszpańska Wielkanoc znacznie różna od tej, którą obchodzimy w Polsce. Nie ma tam tradycji malowania jajek ani święcenia pokarmów, a dekoracje świąteczne są trudne do znalezienia w sklepach.
Zobacz również:
Hiszpanie nazywają ten okres Semana Santa, co tłumaczone na polski oznacza Święty Tydzień, rozpoczynający się od Niedzieli Palmowej. W tym czasie odbywają się uroczyste procesje, podczas których mieszkańcy przemierzają ulice miast. Ich celem jest oddanie hołdu wierze i tradycji, a organizacją zajmują się bractwa religijne, zwane Cofradías. Uczestnicy noszą spektakularne tuniki z kapturami w kształcie stożka, zwane „capirotes”. Często mieszkańcy i turyści zasiadają na balkonach, aby przyglądać się tym wydarzeniom.
„Niedziela i Poniedziałek Wielkanocny w Hiszpanii to czas na rodzinną fiestę, podczas której spożywane są hiszpańskie wielkanocne przysmaki — najbardziej popularne to „mona de pascua” — kolorowe bułki drożdżowe z ukrytymi w środku czekoladowymi jajkami oraz „potaje de garbanzos”, czyli gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem. Warto choć raz wybrać się w tym czasie na Półwysep Iberyjski, by doświadczyć tego, co niedostępne jest w innych okresach w roku” - mówi Grzegorz Mikielewicz, założyciel i CEO Getaway.
Greckie obyczaje w okresie Wielkanocy
W Grecji obchody Wielkanocy również zaczynają się od Niedzieli Palmowej. W tym czasie dzieci budują małe domki, które ozdabiają kwiatami, wstążkami i liśćmi palmowymi. Wierzy się, że takie struktury przynoszą szczęście i chronią przed złem.
Podczas Wielkiego Tygodnia, w miastach odbywają się uroczyste procesje. Podobnie jak w innych krajach, również w Grecji popularne jest barwienie jajek, choć w nieco odmienny sposób niż u nas. W Wielki Czwartek cała rodzina gromadzi się, aby ozdobić jajka, malując je na jednolity czerwony kolor, który symbolizuje narodziny życia.
Inną tradycją grecką jest tłuczenie jajek — zabawa polega na rywalizacji w uderzaniu się jajkami. Ten, którego jajko pozostanie nietknięte, może oczekiwać szczęścia przez cały nadchodzący rok.
Grecy podczas świąt najczęściej przyrządzają tradycyjną zupę „magirica”, która wykonana jest z podrobów baranich lub kozich z dodatkiem cytryny, kopru i cebuli. Na stołach pojawia się także słodki chleb, zwany „tsoureki” - przypomina naszą chałkę i ciasteczka „kulurakia”. Głównym daniem serwowanym jest pieczona baranina. Niektóre rodziny organizują w tym czasie ogniska lub grille.
Warto w tym okresie wybrać się do Grecji chociaż raz w życiu, by samemu doświadczyć tego niesamowitej otoczki.
Włoskie tradycje podczas Wielkiej Nocy
Wielkanoc na Sycylii jest celebrowana w sposób szczególnie uroczysty, gdyż miejscowi mieszkańcy wierzą, że na tej wyspie ludowe tradycje łączą się w najwyższym stopniu z sacrum. Jedna z najbardziej uroczystych i długich procesji Wielkiego Piątku we Włoszech ma miejsce w Trapani, trwając aż 22 godziny. Ta tradycja ma już ponad trzystuletnią historię, sięgającą I połowy XVII wieku. W San Biagio Platani miasto jest ozdabiane rzeźbami wykonanymi z chleba, podczas gdy w Prizzi, w okolicach Palermo, odbywają się inscenizacje tańców z „il diavoli” - czyli diabłami.
Wielkanocne tradycje we Włoszech potrafią zaskoczyć, a jedną z nich jest Scoppio del Carro, czyli Wybuch Wozu. Podczas Pierwszej Krucjaty w 1099 roku, Pazzino de Pazzi, florencki szlachcic, jako pierwszy zawiesił flagę na murach Jerozolimy, ogłaszając zwycięstwo. Za odwagę i wiarę otrzymał kamień z Grobu Pańskiego, który podarował miastu. W Niedzielę Wielkanocną jest on przewożony do Katedry. Podczas śpiewania „Gloria in excelsis Deo”, arcybiskup zapala lont, łączący wóz z pociskiem o kształcie gołębicy, nazwanym „Colombina”. Ogień przemierza Katedrę, aby odpalić fajerwerki. Florentyńczycy wierzą, że jeśli „Colombina” dotrze do celu, rok będzie szczęśliwy.
Oto tradycyjne wielkanocne potrawy, które warto spróbować we Włoszech:
- „agnello al forno” - pieczony baranek,
- „torta di Pasqua” - ciasto wielkanocne,
- „colomba di Pasqua” - ciasto w kształcie gołębia.