Tak postępuj z maślakami po zebraniu. Zachwycisz się ich smakiem

Maślaki mają szerokie zastosowanie w kuchni.
Maślaki mają szerokie zastosowanie w kuchni.Pixabay.com

Jak przygotować maślaki do jedzenia?

Co zrobić z maślakami po zebraniu?

  • 1 kg oczyszczonych maślaków;
  • 1 l wody;
  • 4 łyżki cukru;
  • 250 ml octu;
  • 5 liści laurowych;
  • 1 łyżka ziarenek gorczycy;
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego;
  • 1 łyżka soli;
  • 2 cebule;
  • 1 cytryna.
  • 1 kg oczyszczonych maślaków;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki oleju;
  • pierz i sól;
  • 1 listek laurowy;
  • 3 ziela angielskie;
  • 2 łyżki śmietany 18%;
  • 2 łyżki mąki.
  1. Oczyszczone maślaki kroimy w kostkę lub plasterki
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę. 
  3. Następnie dodajemy pokrojone maślaki
  4. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 min. 
  5. Po tym czasie na patelnię wlewamy tyle wody, aby wszystkie grzyby znalazły się delikatnie pod jej powierzchnią
  6. Dodajemy liść laurowy, przyprawiamy pieprzem i solą, po czym dusimy całość przez kolejne 10-15 min. 
  7. Mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu, po czym dodajemy do sosu
  8. Całość gotujemy na małym ogniu do jego zagęszczenia.
  • 5 jajek;
  • 2 cebule;
  • 40 dag maślaków;
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • pieprz i sól;
  • natka pietruszki.
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem masła klarowanego. 
  2. Dodajemy oczyszczone maślaki, doprawiamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 min na małym ogniu
  3. Wbijamy do osobnej miski całe jajka, po czym wlewamy na patelnię i przyprawiamy. 
  4. Gdy białka zaczną się ścinać, zaczynamy mieszać jajecznicę
  5. Długość smażenia zależy od preferencji ścięcia jaj. 
Maślaki
Maślaki 123RF/PICSEL

Czy maślaki można smażyć bez gotowania?

Podróże osobiste: KorfuKarolina BurdaINTERIA.PL