Ceny masła idą mocno w górę! Czym je zastąpić?
Z danych wynika, że od początku roku ceny masła poszły w górę nawet o 70 proc! Producenci nie mają dla nas dobrych wiadomości, bo po kresowym wyhamowaniu, masło ma dalej drożeć! Czym je zastąpić?
Od kilkunastu miesięcy żywność w Polsce i na całym świecie drożeje nieprzerwanie! Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności sięgnął w październiku 133,2 pkt. W stosunku do września poszedł więc w górę o 3,9 pkt, czyli o 3 proc., a w porównaniu z październikiem 2020 r. wzrósł aż o 31,8 pkt, czyli o 31,3 proc. Znalazł się więc na najwyższym poziomie od lipca 2011 r.!
Jednym z rekordzistów wśród produktów żywnościowych, który drożeje dosłownie z tygodnia na tydzień jest masło. Do wzrostu jego ceny, obok ogólnego kryzysu przyczyniły się także niskie dostawy mleka, niskie jego zapasy w Europie i słaby początek nowego sezonu produkcji mleka w Oceanii. Jeszcze kilka tygodni temu kostkę masła mogliśmy kupić za około 5 zł, a dziś płacimy za nie już 7-8 zł, a w niektórych sklepach nawet więcej! Na rynku pojawiają się już kostki o wadze niższej niż standardowa np. 170g, a popularność zyskują margaryny i mazidła masłopodobne.
Producenci masła nie mają dla nas dobrych wiadomości - jego cena nie spadnie! Tłumaczą oni, że przez długi czas cena masła była zbyt niska w stosunku do kosztu jego wytworzenia. Popyt na tłuszcz mleczny wciąż rośnie, rośnie także inflacja, która decyduje o rosnących kosztach pozyskania i przetworzenia surowca, opakowań i dystrybucji. Obserwowany przez nas wzrost cen masła może więc wyhamować, ale raczej nie wróci już do poziomu sprzed kilku miesięcy.
Skoro ceny masła wciąż rosną i nie mają zamiaru spadać, wielu konsumentów próbuje zastąpić je innymi produktami. Tradycyjne masło to świetnie przyswajalny tłuszcz zwierzęcy, bogaty w witaminy, makro i mikroelementy, więc nie jest to wcale takie proste. Jest jednak kilka produktów, którymi możemy spróbować je zastąpić:
- masło orzechowe - to bogate źródło witamin A i z grupy B, podnoszące odporność i wspierające pracę mózgu
- pasta z awokado - to świetne źródło witamin, błonnika i tłuszczów, chroniące serce i układ nerwowy
- olej kokosowy - może nie posmarujesz nim kanapki, ale usmażysz na nim pyszne naleśniki. Olej kokosowy chroni układ krążenia i ma właściwości antybakteryjne
- oliwa z oliwek - zawiera przeciwutleniacze i opóźnia proces starzenia
- rozgnieciony banan - rozgnieciony, dojrzały banan to świetne źródło potasu, które dostarcza energii, a nawet poprawia humor! Wbrew pozorom takie puree z banana doskonale zastąpi masło, szczególnie gdy posmarujemy nim kanapki.
***
Zobacz również: