Czy chipsy warzywne są zdrowsze od ziemniaczanych? Bosacka rozwiewa wątpliwości

Chipsy warzywne, a szczególnie te z soczewicy, coraz częściej pojawią się na półkach sklepowych i kuszą nas obietnicą zdrowszej przekąski, która może być zamiennikiem znanych słonych przekąsek. Czy jednak rzeczywiście możemy zajadać się tymi smakołykami bez końca? Katarzyna Bosacka zna odpowiedź na to pytanie.

Katarzyna Bosacka sprawdziła, czy chipsy z soczewice są zdrowsze niż ich ziemniaczany odpowiednik
Katarzyna Bosacka sprawdziła, czy chipsy z soczewice są zdrowsze niż ich ziemniaczany odpowiednik Wojciech Olkusnik/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News
Katarzyna Bosacka sprawdziła, czy chipsy z soczewice są zdrowsze niż ich ziemniaczany odpowiednik
Katarzyna Bosacka sprawdziła, czy chipsy z soczewice są zdrowsze niż ich ziemniaczany odpowiednik Ola Skowron/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka kulinarną wyznawczynią

Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka i prezenterka telewizyjna, która znana jest z programów o tematyce kulinarnej i zdrowego odżywiania. Jest także autorką popularnych programów, takich jak "Wiem, co jem" czy "Wiem, co kupuję".

Bosacka jest także aktywna w mediach społecznościowych i za ich pomocą dzieli się opiniami na temat produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Jej opinie zawsze cieszą się dużą popularnością i internauci chętnie wykorzystują je w swoim codziennym życiu.

Tym razem specjalistka zdecydowała się rozprawić z chipsami warzywnymi oraz opinią, że są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne niż ich ziemniaczany odpowiednik.

Czy ziemniaczane chipsy są tak bardzo niezdrowe, jak się o nich mówi?
Czy ziemniaczane chipsy są tak bardzo niezdrowe, jak się o nich mówi?123RF/PICSEL

Czy chipsy warzywne to zdrowa przekąska?

Wiele osób uważa, że chipsy warzywne, a w wypadku omawianych przez Katarzynę Bosacką te z soczewicy, są zdrowsze i o wiele mniej kaloryczne.

Specjalistka potwierdziła, że przekąska z soczewicy rzeczywiście ma w składzie mąkę z tego składnika, która zawiera m.in. betakaroten, składniki mineralne, witaminy oraz dużo błonnika.

Zastrzegła jednak, że zawierają też inne dodatki, takie jak mąka ryżowa, kukurydziana, skrobia ziemniaczana czy mąka ziemniaczana, które możemy zaliczyć do węglowodanów. Do tego w tego rodzaju przekąsce możemy znaleźć cukier, dużo soli oraz różne polepszacze smaku (np. ekstrakt drożdżowy).

W związku z tym jest to produkt mocno przetworzony, po który nie powinniśmy sięgać codziennie, mimo że nazwa produktu sugeruje, że mamy do czynienia z warzywami.

Czy chipsy warzywne są mniej kaloryczne od tych ziemniaczanych?

Ciekawą kwestią, na którą Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę, jest także kaloryczność chipsów warzywnych. Czy tego rodzaju chrupki są mniej kaloryczne niż klasyczne solone chipsy z ziemniaków?

Zaskakujące jest to, że... wcale nie! Chipsy z soczewicy będą miały około 510 kilokalorii w 100 gramach, podczas gdy posolone chipsy ziemniaczane to 490 kilokalorii w paczce o takiej samej obojętności.

Wychodzi więc na to, że nie każdy produkt, który w nazwie posiada nazwę jakiegoś warzywa, będzie lepszym, a co za tym idzie i zdrowszym, zamiennikiem wysoko przetworzonego jedzenia, które zyskało miano niezdrowego.

Tomasz Schuchardt o rodzinnej miejscowości: Miałem jakiś kompleks pochodzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas