Czy śledzie w oleju są tuczące? Uważaj. Nie każdy może je jeść
Śledzie to łatwo dostępne i chętnie kupowane przez Polaków ryby. Najczęściej spożywamy je w postaci marynowanej w zalewie na bazie oleju. Czy takie śledzie są zdrowe i odżywcze? Ile mają kalorii śledzie w oleju i kto nie powinien po nie sięgać?
Czy śledzie w oleju są zdrowe?
Śledzie w oleju charakteryzuje się sporą zawartością łatwo przyswajalnego białka, witaminy B6, D i witaminy E. Są także źródłem:
- magnezu
- wapnia
- żelaza
- fosforu
- jodu
- potasu
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Należą do zdrowych produktów - ich spożywanie wzmacnia odporność, kości, wspiera pracę oczu, wspomaga pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, może zapobiegać chorobom układu krążenia, serca i obniżać cholesterol.
Czy śledzie w oleju są tuczące?
Kaloryczność śledzi w oleju, zależy od gramatury porcji oraz tego, ile tłustej zalewy zawierają. Przyjmuje się, że mniej więcej w 100 g śledzia w oleju jest od 210 do 300 kcal. Najlepiej jednak takie informacji sprawdzić na konkretnym opakowaniu - producenci zawsze je podają. Jedzone z umiarem nie są więc tuczące - wręcz przeciwnie, dostarczają białka, które odgrywa ważną rolę w spalaniu tkanki tłuszczowej. Jeśli jednak zależy ci na mniej kalorycznych śledziach, wybierz te w occie.
Kto nie powinien jeść śledzi?
Śledzie należą do jednych ze zdrowszych ryb i warto uwzględnić je w jadłospisie. Niestety jak się jednak okazuje, nie wszyscy mogą sięgać po te marynowane. Zawierają bowiem sporo soli, często także konserwantów, a więc nie są wskazane w diecie osób borykających się z miażdżycą, nadciśnieniem, a także dla małych dzieci i kobiet w ciąży.