Dodaj odrobinę do słoika z ogórkami. Nawet teściowa poprosi o przepis

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dodaj do słoika z ogórkami kiszonymi. Miks przypraw wzbogaci smak
Dodaj do słoika z ogórkami kiszonymi. Miks przypraw wzbogaci smak123RF/PICSEL

Ogórki kiszone: właściwości dla zdrowia

Jak zrobić ogórki kiszone? Unikaj tych błędów

Ogórki kiszone to popularny w Polsce przysmak
Ogórki kiszone to popularny w Polsce przysmak123RF/PICSEL
  1. Nieszczelne układanie ogórków w słoiku - przez niewłaściwe ułożenie wypływają nad zalewę i mają kontakt z tlenem. A to już prosta droga do psucia się kiszonek. Ogórki należy układać ciasno i w całości zalać zalewą,
  2. Zbyt wysoka temperatura podczas przechowywania - najlepsza temperatura do przechowywania ogórków kiszonych to od 5 do 6 st. C,
  3. Wybór soli do ogórków kiszonych - sól jodowana spowalnia proces fermentacji, dlatego najlepiej sięgać po sól kamienną.

Dodaj odrobinę do słoika z ogórkami. Nawet teściowa poprosi o przepis

Nie tylko liście laurowe, koper czy gorczyca. Dodaj do nich jeszcze kilka innych przypraw, które sprawią, że smak ogórków kiszonych będzie jeszcze bardziej wyrazisty
Nie tylko liście laurowe, koper czy gorczyca. Dodaj do nich jeszcze kilka innych przypraw, które sprawią, że smak ogórków kiszonych będzie jeszcze bardziej wyrazisty123RF/PICSEL
  • koper,
  • gorczyca,
  • chrzan,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.