Dżem z truskawek, mus z rabarbaru, kompot z czereśni… Takie przetwory przygotujesz w czerwcu

Przetwory pozwalają nam cieszyć się smakiem letnich owoców nawet jesienią i zimą. Jakie wykonać przetwory w czerwcu? Do ich przygotowania mogą nam posłużyć na przykład czereśnie.
Przetwory pozwalają nam cieszyć się smakiem letnich owoców nawet jesienią i zimą. Jakie wykonać przetwory w czerwcu? Do ich przygotowania mogą nam posłużyć na przykład czereśnie.123RF/PICSEL

Kalendarz przetworów domowych. Jakie przetwory w czerwcu?

  • Czereśnie,
  • Poziomki,
  • Agrest,
  • Szpinak,
  • Sałata,
  • Koperek.
Z rabarbaru możemy przygotować dżemy, kompoty czy musy.
Z rabarbaru możemy przygotować dżemy, kompoty czy musy. 123RF/PICSEL

Rabarbar — przetwory. Co z niego przygotować?

  • Konfiturę,
  • Marmoladę,
  • Kompot,
  • Mus,
  • Dżem.
Odpowiednie dodatki sprawią, że ogórki małosolne będą idealnie twarde i chrupiące
Odpowiednie dodatki sprawią, że ogórki małosolne będą idealnie twarde i chrupiące123RF/PICSEL

Sezon na ogórki małosolne. Co do nich dodać?

  • Gorczyca,
  • Ziele angielskie,
  • Liść laurowy,
  • Liście malin,
  • Liście porzeczki,
  • Liście winogron,
  • Liście wiśni,
  • Liście dębu.
Przetwory z truskawek najlepiej przygotować właśnie w czerwcu
Przetwory z truskawek najlepiej przygotować właśnie w czerwcu123RF/PICSEL

Kiedy truskawki na przetwory? Oto co można z nich przygotować

  • Dżem truskawkowy,
  • Mus truskawkowy,
  • Kompot truskawkowy,
  • Syrop truskawkowy,
  • Konfiturę z truskawek,
  • Ocet truskawkowy.
"Na zdrowie": Wiśnie i czereśnie. Wiele łączy i dzieli, oba owoce warte grzechuPOLSAT GOInteria.tv