Smaczne owoce o niezwykłej mocy. Działają niczym botoks na skórę
Liczi to mało popularny w naszym kraju, a niezwykle zdrowy owoc. Wśród wielu korzyści płynąc z jedzenia tych smacznych kuleczek, jedna szczególnie przyciąga wielu jego miłośników. Informacje te z pewnością zainteresują osoby chcące przed długie lata cieszyć się zdrowiem i świetnym wyglądem. Jak zastosować liczi w kuchni, do jakiś dań najbardziej pasuje i dlaczego warto je jeść?
Liczi to niewielkich rozmiarów egzotyczne owoce o okrągłym kształcie, zwane też śliwką chińską. Pochodzą z rejonów Kambodży, Wietnamu oraz Filipin. W Polsce jest ostatnio coraz lepiej z ich dostępnością - możemy kupić je zarówno świeże, jak i obrane oraz w puszce. Wnętrze liczi skrywa miękki, delikatny w smaku miąższ oraz niejadalna pestka, smak natomiast określa się jako słodko-kwaśny.
Liczi to owoce o wielu drogocennych właściwościach. Są bogactwem wielu witamin: E, K, B6 oraz C - tej ostatniej ma znacznie więcej niż cytryna. Dzięki temu śliwka chińska wspiera produkcję kolagenu, a tym samym może spowalniać procesy starzenia się skóry. Ponadto jest źródłem antyoksydantów, które potęgują efekt odmładzający.
Czytaj również: Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Ważne przeciwskazania
Poza tym, że owoce liczi działają zbawiennie na wygląd skóry, ekstrakt z ich miąższu może być wykorzystywany do walki z nowotworami. Dowiedli tego naukowcy z West China Hospital i Sichuan University podczas swoich badań. Eksperci wykazali, że liczi dzięki zawartości polifenoli, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, ma silne działanie przeciwutleniające. Dlatego też regularne jego spożywanie może hamować rozwój chorób nowotworowych i przeciwdziałać ich powstawaniu.
Ponadto udowodniono, że owoce liczi korzystnie wpływają na:
- Układ pokarmowy przeciwdziałając zaparciom (są bogactwem błonnika)
- Układ krwionośny - regulują ciśnienie krwi
Należy też wiedzieć, że jedzenie tych egzotycznych owoców, pomimo wielu ich zalet, może przynieść pewne ryzyko. Po śliwkę chińską nie powinni sięgać zbyt często diabetycy i osoby z insulinoopornością. Liczi nie należy też jeść na pusty żołądek.
Owoce liczi doskonale sprawdzą się jako dodatek do deserów, lodów, sałatek, jak i dań wytrawnych - ryb czy owoców morza. Z liczi można przygotować też wyśmienity kompot.