Jedz na śniadanie. Znacznie zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa zbilansowana dieta to najlepszy sposób, by uchronić się przed otyłością i innymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, insulinooporność czy nadciśnienie tętnicze. W ostatnim czasie naukowcy "odkryli", jakie śniadanie spożywane regularnie znacznie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci spowodowanej schorzeniami układu krążenia. Sprawdź, co jeść o poranku, by dłużej cieszyć się zdrowiem.

Spis treści:
Śniadanie, które chroni przed chorobami układu krążenia
Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu w Monash objęli badaniami ponad 8 tys. osób z Australii i Stanów Zjednoczonych, by określić, jaki wpływ na zdrowie ma spożywanie jajek na śniadanie. To część szeroko zakrojonych badań ASPREE, w ramach których monitoruje się stan zdrowia osób starszych i bada wpływ różnych czynników na długość życia czy zapadalność na konkretne choroby. Jego celem jest m.in. określenie zaleceń dietetycznych dla wybranych grup osób.
Australijscy badacze najpierw przeanalizowali, jakie produkty i jak często spożywały badane osoby, a następnie, korzystając z dokumentacji medycznych, sprawdzali, ile osób zmarło w ciągu 6 lat i z jakich przyczyn. Wyniki okazały się zaskakujące. Ustalono, że osoby, które regularnie spożywały jajka (1-6 razy w tygodniu), zapadały na choroby układu krążenia średnio 29 proc. rzadziej niż osoby, które unikały jajek w diecie. Ryzyko przedwczesnej śmierci było z kolei o 17 proc. niższe. Wyraźną korzyść z jedzenia jajek widać też w osobnej analizie badaczy. W przypadku osób, które prowadziły zdrowy styl życia i regularnie spożywały jajka (codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu) ryzyko chorób układu krążenia było niższe aż o 44 proc.
Badanie opublikowano w recenzowanym przez środowiska naukowe czasopismie "Nutrients". Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba dalszych badań, by dokładnie określić, jak jajka wpływają na nasze zdrowie i co konkretnie sprawia, że zmniejszają ryzyko schorzeń układu krążenia. Warto wiedzieć, że badanie nie obejmowało danych takich, jak ilość i rodzaj spożywanych każdego dnia jajek czy sposób ich przyrządzania.

Dlaczego warto regularnie jeść jajka?
Wokół spożywania jajek narosło sporo mitów. Przez wiele lat unikano ich częstego spożywania ze względu na znajdujący się w nich cholesterol. Okazało się jednak, że jest on bardzo słabo przyswajany przez nasz organizm. Jaja zawierają za to cenne kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą. Znajdziemy w nich również witaminy A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. To cenne substancje, które działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko zaćmy i korzystnie wpływają na układ nerwowy - poprawiają pamięć i koncentrację. Jajka zawierają również białka o silnych właściwościach przeciwutleniających (np. tryptofan i tyrozynę), które stymulują pracę mózgu i zwiększają aktywność umysłową. Podejrzewa się, że dzięki temu jajka zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i innych schorzeń neurodegradacyjnych.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Inne badania wykazują z kolei, że jakość spożywanych śniadań jest kluczowa dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku osób starszych. Ustalono, że to najważniejszy posiłek dnia, z którego pod żadnym pozorem nie powinno się rezygnować. Określono też, że optymalna kaloryczność śniadania powinna wynosić 20-30 proc. dziennego zapotrzebowania danej osoby. Okazało się, że śniadanie wysokiej jakości, a więc zawierające spore ilości błonnika (produkty pełnoziarniste, warzywa), chude białko (np. jajka, jogurty) i zdrowe tłuszcze przyczynia się do utraty nadprogramowych kilogramów i znacznie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u starszych osób.
Czytaj także:
Źródło:
www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/eggs-cholesterol-heart-health-study-b2694176.html
szczesliwie.pl/czy-jedzenie-sniadan-jest-zdrowe-moze-obnizyc-ryzyko-chorob-serca