Jedz na śniadanie. Znacznie zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci

Nie od dziś wiadomo, że zdrowa zbilansowana dieta to najlepszy sposób, by uchronić się przed otyłością i innymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, insulinooporność czy nadciśnienie tętnicze. W ostatnim czasie naukowcy "odkryli", jakie śniadanie spożywane regularnie znacznie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci spowodowanej schorzeniami układu krążenia. Sprawdź, co jeść o poranku, by dłużej cieszyć się zdrowiem.

Jajka w każdej postaci świetnie wpływają na organizm. Zmniejszają ryzyko wielu schorzeń
Jajka w każdej postaci świetnie wpływają na organizm. Zmniejszają ryzyko wielu schorzeń123RF/PICSEL

Śniadanie, które chroni przed chorobami układu krążenia

Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu w Monash objęli badaniami ponad 8 tys. osób z Australii i Stanów Zjednoczonych, by określić, jaki wpływ na zdrowie ma spożywanie jajek na śniadanie. To część szeroko zakrojonych badań ASPREE, w ramach których monitoruje się stan zdrowia osób starszych i bada wpływ różnych czynników na długość życia czy zapadalność na konkretne choroby. Jego celem jest m.in. określenie zaleceń dietetycznych dla wybranych grup osób.

Australijscy badacze najpierw przeanalizowali, jakie produkty i jak często spożywały badane osoby, a następnie, korzystając z dokumentacji medycznych, sprawdzali, ile osób zmarło w ciągu 6 lat i z jakich przyczyn. Wyniki okazały się zaskakujące. Ustalono, że osoby, które regularnie spożywały jajka (1-6 razy w tygodniu), zapadały na choroby układu krążenia średnio 29 proc. rzadziej niż osoby, które unikały jajek w diecie. Ryzyko przedwczesnej śmierci było z kolei o 17 proc. niższe. Wyraźną korzyść z jedzenia jajek widać też w osobnej analizie badaczy. W przypadku osób, które prowadziły zdrowy styl życia i regularnie spożywały jajka (codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu) ryzyko chorób układu krążenia było niższe aż o 44 proc.

Badanie opublikowano w recenzowanym przez środowiska naukowe czasopismie "Nutrients". Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba dalszych badań, by dokładnie określić, jak jajka wpływają na nasze zdrowie i co konkretnie sprawia, że zmniejszają ryzyko schorzeń układu krążenia. Warto wiedzieć, że badanie nie obejmowało danych takich, jak ilość i rodzaj spożywanych każdego dnia jajek czy sposób ich przyrządzania.

Nie jesz jajek z obawy przed cholesterolem? To duży błąd
Nie jesz jajek z obawy przed cholesterolem? To duży błąd123RF/PICSEL

Dlaczego warto regularnie jeść jajka?

Wokół spożywania jajek narosło sporo mitów. Przez wiele lat unikano ich częstego spożywania ze względu na znajdujący się w nich cholesterol. Okazało się jednak, że jest on bardzo słabo przyswajany przez nasz organizm. Jaja zawierają za to cenne kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą. Znajdziemy w nich również witaminy A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. To cenne substancje, które działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko zaćmy i korzystnie wpływają na układ nerwowy - poprawiają pamięć i koncentrację. Jajka zawierają również białka o silnych właściwościach przeciwutleniających (np. tryptofan i tyrozynę), które stymulują pracę mózgu i zwiększają aktywność umysłową. Podejrzewa się, że dzięki temu jajka zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i innych schorzeń neurodegradacyjnych.  

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Inne badania wykazują z kolei, że jakość spożywanych śniadań jest kluczowa dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku osób starszych. Ustalono, że to najważniejszy posiłek dnia, z którego pod żadnym pozorem nie powinno się rezygnować. Określono też, że optymalna kaloryczność śniadania powinna wynosić 20-30 proc. dziennego zapotrzebowania danej osoby. Okazało się, że śniadanie wysokiej jakości, a więc zawierające spore ilości błonnika (produkty pełnoziarniste, warzywa), chude białko (np. jajka, jogurty) i zdrowe tłuszcze przyczynia się do utraty nadprogramowych kilogramów i znacznie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u starszych osób.

Czytaj także: 

Źródło:

www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/eggs-cholesterol-heart-health-study-b2694176.html

szczesliwie.pl/czy-jedzenie-sniadan-jest-zdrowe-moze-obnizyc-ryzyko-chorob-serca

Jajka, jakich jeszcze nie jadłeś! Bezowe, sadzone jajkaInteria Kulinaria