Jesienny specjał dyniowy: Puszysty jak chmurka, doskonały do kawy

Jak przygotować wyborne ciasto dyniowe?
Jak przygotować wyborne ciasto dyniowe?123RF/PICSEL

Jaka dynia do wypieków?

Zobacz również:

    Ciasto z dyni - niezbędne produkty

    Puree z dyni to podstawa pysznego jesiennego ciasta
    Puree z dyni to podstawa pysznego jesiennego ciasta123RF/PICSEL
    • 2 szklanki miąższu z dyni
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 zmielone goździki
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • ½ szklanki oleju
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 garść orzechów włoskich
    • 1 garść rodzynek

    Dyniowy przysmak - przygotowanie krok po kroku

    1. Orzechy włoskie drobno siekamy nożem, a rodzynki wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą.
    2. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą i jasną masę. W kolejnym kroku dodajemy do nich partiami mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę oraz cynamon.
    3. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą przez ok. 3-5 minut na wysokich obrotach miksera.
    4. Wybraną dynię myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona oraz włókna. Jeśli jest potrzeba - pozbawiamy ją skórki.
    5. Tak przygotowane warzywo trzemy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy i odciskamy nadmiar zebranego płynu.
    6. Starty oraz odsączony miąższ dodajemy do zmiksowanych składników, a następnie dokładamy posiekane orzechy, odsączone rodzynki i całość mieszamy łyżką.
    7. Ciasto dyniowe przekładamy do formy o średnicy 23-35 cm, dokładnie wysmarowanej masłem lub olejem.
    8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40-50 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
    9. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    10. Wierzch dyniowego przysmaku posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy cieniutką warstwą miodu i posypujemy kruszonymi orzechami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsatPolsat