Jedna łyżka to tylko dwie kalorie. Jedz przy problemach z wątrobą

Zaproś kapary do kuchni, nie pożałujesz.
Zaproś kapary do kuchni, nie pożałujesz.123RF/PICSEL

Wartość odżywcza kaparów

Kapary to źródło witaminy C.
Kapary to źródło witaminy C.123RF/PICSEL

Właściwości kaparów – na co są dobre?

Jak rozpoznać dobre kapary?

  • nonpareil: to najmniejszy rodzaj kaparów, zwykle mierzący mniej niż 7 mm. Są najbardziej pożądane ze względu na delikatną strukturę i wyjątkowy smak;
  • surfines: są nieco większe od nonpareil i mają średnicę wynoszący około 7-8 mm. Wyróżniają się intensywnym smakiem i są popularne w wielu kuchniach;
  • capucines: to kapary średniej wielkości, zwykle o średnicy 8 mm do 9 mm. Mają nieco silniejszy smak i są wszechstronne w użyciu;
  • grusas: to największy rodzaj kaparów, mierzący ponad 9 mm.

Jak jeść kapary? Czy można jeść je na surowo?

Z czym jeść kapary?

  • łosoś pieczony w maśle czosnkowo-kaparowym: kapary dodają wyrazistego smaku do pieczonego łososia. Ryba staje się bardzo maślana, krucha i dosłownie rozpływa się w ustach;
  • crostini z kozim serem, papryką i kaparami: połączenie koziego sera, pieczonej papryki, kaparów, szczypiorku (lub zielonej cebulki), czosnku, soli i pieprzu na bagietce to prawdziwy hit. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub przekąska;
  • wegański sos Caesar: w tym przypadku wykorzystaj hummus jako bazę. Sos będzie czosnkowy, i pikantny. Może być nieco gęstszy niż ten gotowy, ale z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe;
  • sałatka z makaronem capellini i cytryną: makaron jest delikatny, serowy i sycący, a czosnek, kapary, bazylia i cytryna nadają mu wyjątkowego smaku. Czerwone chili doda lekkiej ostrości, ale jeśli wolisz delikatniejsze danie, możesz użyć pokrojonej papryki.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 93: Mikołaj ChoroszyńskiINTERIA.PL