Kosztują nawet 1000 euro za kilogram. W Polsce można znaleźć je przy rzekach
Pędy chmielu to nie tylko witaminowa bomba, ale także wyjątkowo pyszny, kosztowny rarytas, przypominający w smaku szparagi. Choć w Polsce rzadko spotkać je można w sklepach czy na placach targowych, to nie brakuje osób, które polują na nie w dzikich zaroślach przy rzekach i łęgach. Dlaczego są aż tak cenne?
Spis treści:
Pędy chmielu - jedno najdroższych warzyw na świecie
Pędy chmielu szczególnie cenione się w takich krajach jak Indie, Belgia czy Holandia - potrafią tam kosztować nawet 1000 euro za kilogram. Czyni je to jednymi z najdroższych warzyw na świecie. Dlaczego pędu chmielu są aż tak drogie? Uprawa chmielu wymaga specjalistycznej wiedzy i sporych umiejętności. Roślina ta jest bowiem bardzo wrażliwa na warunki klimatyczne, wymaga wysokiej jakości gleby i nawozów. Chmiel jest również rośliną sezonową, więc jego dostępność może się różnić w zależności od sezonu i regionu. To wszystko wpływa na wysoką cenę.
Choć pędy chmielu to prawdziwa witaminowa bomba, to w Polsce jada się je rzadko. Próżno szukać ich też na targowiskach czy w sklepach.
Gdzie rosną pędy chmielu w Polsce?
W Polsce znajdują się także plantacje chmielu - najwięcej znajduje się w województwie lubelskim, opolskim oraz wielkopolskim. Łącznie w naszym kraju jest około 1500 hektarów upraw chmielu, większość stanowi chmiel goryczkowy.
Młode pędy chmielu: właściwości
Pędy chmielu stosowane są w medycynie naturalnej od wieków ze względu na swoje właściwości lecznicze. Badania wykazały, że zawierają cenną lupulinę, będącą mieszaniną prostszych żywic zwanych alfa-kwasami i beta-kwasami oraz polifenole, zapobiegające procesowi utleniania, działające przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Naukowcy udowodnili także, że młode pędy chmielu zawierają związki chmielowe o silnym działaniu uspokajającym i przeciwlękowym. Mogą pomóc także w łagodzeniu objawów stresu oraz bezsenności.
Młode pędy chmielu to bogate źródło flawonoidów, posiadających właściwości przeciwzapalne i pomocne w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych. To także bogate źródło substancji gorzkich, które usprawniają proces trawienia i łagodzą dolegliwości żołądkowe. Skutecznie zwalczają także infekcje bakteryjne.
Z najnowszych badań wynika, że pędy chmielu posiadają związki zwalczające:
- patogeny chorobotwórcze
- gronkowce
- paciorkowce
- grzyby i wirusy np. te odpowiedzialne za opryszczkę pospolitą
Mogą one pomóc także w walce z nowotworami - w szczególności piersi, prostaty oraz jajników.
Jak przyrządzić pędy chmielu?
Pędy chmielu najlepiej i najłatwiej przygotować w ten sam sposób jak młode szparagi. Wystarczy przesmażyć je na maśle z odrobiną soli przez około pięć, sześć minut - będą wtedy soczyste i delikatne.
- Pędy chmielu z serkiem halloumi:
Z młodych pędów chmielu i serka halloumi można przygotować lekką przekąskę. W tym celu należy podsmażyć na patelni kilka plastrów serka. Młode pędy należy natomiast zblanszować i usmażyć na patelni na maśle klarowanym. Na koniec warto je doprawić solą i pieprzem lub ulubionymi ziołami. Tak przygotowane pędy chmielu z serkiem można zjeść solo lub na grzance. Nieźle smakują także z tostami.
Czytaj także: Sok z brzozy. Dlaczego warto go pić?