Reklama

Reklama

Najgorsze, co można zrobić przed suszeniem grzybów. Cały zapas do kosza

Ten błąd popełniają często początkujący grzybiarze. Chcąc dokładnie oczyścić grzyby, wrzucają je do miski z wodą lub długo płuczą je w zlewie. To błąd, bo grzyby nie lubią być namaczane, a te, przeznaczone do suszenia lub mrożenia, mogą stracić po tym zabiegu jędrność i smak. Jak prawidłowo oczyścić grzyby, które chcemy suszyć?

Czy grzyby należy myć?

Zacznijmy od tego, że zebrane grzyby należy zawsze dokładnie oczyścić - im szybciej, tym lepiej, bo świeże grzyby oczyszcza się zdecydowanie łatwiej. Najlepiej zrobić to od razu po grzybobraniu - grzyby należy oczyścić z piasku i liści, pozbyć się robaków, a te już zarobaczone, wyrzucić. 

Bezwzględnie należy pozbyć się również grzybów, na których widoczna jest pleśń. Atakuje ona bowiem całą roślinę i jest nawet w częściach, w których jej nie widać.

Grzyby należy także umyć, ale w tym wypadku warto kierować się jedną kluczową zasadą: Jeśli planujemy przyrządzić z nich zupę lub np. sos, powinniśmy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą, a mocne zabrudzenia zeskrobać za pomocą nożyka.

Grzyby, które chcemy wysuszyć lub zamrozić nie powinny być myte - wystarczy oczyścić je z grubsza i przetrzeć wilgotną szmatką. 

Reklama

Mycie grzybów przed suszeniem. Dlaczego lepiej tego nie robić?

Grzyby, przeznaczone do suszenia lub mrożenia nie powinny być myte, szczególnie w misce z wodą, bo wchłoną jej zbyt wiele, a po rozmrożeniu stracą jędrność i "oklapną". 

Takie grzyby wystarczy przetrzeć mokrą szmatką i pokroić na małe kawałki. Nożykiem można także zdrapać z nich mocniejsze zabrudzenia - nie robimy jednak tego w przypadku delikatnych maślaków. 

Co stanie się, gdy umyjesz grzyby?

Większości grzybów, a już na pewno tych przeznaczonych do suszenia lub mrożenia, nie należy wkładać do wody. Grzyby przypominają w budowie swego rodzaju gąbkę - gdy zbyt długo pozostają w wodzie, absorbują ją, co sprawia, że w późniejszym czasie tracą jędrność oraz smak i szybko się rozgotowują. 

Zobacz również: Ekspresowe suszenie grzybów. Nie potrzebujesz do tego suszarki! 

Jak pozbyć się robaków z grzybów?

Zaraz po grzybobraniu, najlepiej jeszcze w lesie lub na zewnątrz, należy dokładnie przejrzeć zebrane grzyby i od razu pozbyć się wszystkich robaczywych. Należy pamiętać, że nadgryziony przez szkodniki grzyb nadaje się już zwykle do wyrzucenia - może nie być już na nim robaków, ale w jego wnętrzu pozostały odchody tych, które zajęły się nim wcześniej. 

Jeśli chcemy uzyskać pewność, że zebrane przez nas grzyby są całkowicie wolne od robaków, możemy zastosować prosty, domowy sposób na ich oczyszczenie i przygotować kąpiel w osolonej wodzie. 

Zebrane grzyby należy włożyć do miski z zimną, osoloną wodą na kilkanaście minut. Tyle czasu wystarczy, by pozbyć się niechcianych lokatorów. 

UWAGA: Słoną kąpiel można stosować tylko w przypadku grzybów, z których robimy zupę, sos lub przetwory. Nie wolno moczyć grzybów przeznaczonych do suszenia. 

Czyszczenie grzybów do suszenia: Jak to zrobić prawidłowo?

Grzyby, które chcemy ususzyć, należy po prostu dokładnie oczyścić z piasku, liści, resztek mchu czy igliwia. Możemy to zrobić z pomocą niewielkiego nożyka, pędzelka czy lekko wilgotnej ściereczki z mikrofibry. Do tego zabiegu możemy użyć także papierowego ręcznika. 

Zobacz również: Zbieraj grzyby tylko w taką pogodę. Eksperci zdradzają powód!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mycie grzybów | suszenie grzybów | grzyby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy