Nie zwlekaj ze zbiorami. Eksplozja cennych wartości po pierwszych przymrozkach

Owoce śliwki tarniny są najsmaczniejsze po pierwszych przymrozkach
Owoce śliwki tarniny są najsmaczniejsze po pierwszych przymrozkach123RF/PICSEL

Zbieranie i suszenie owoców tarniny

Zobacz również:

    Tarnina - właściwości niezwykłej rośliny

    • antocyjany,
    • związki cukrowe,
    • pektyny,
    • kwasy organiczne,
    • fitosterole,
    • sole mineralne,
    • witaminę C,
    • garbniki.

    Dżem z tarniny - przepis

    Dżem z tarniny wymaga jedynie dwóch składników
    Dżem z tarniny wymaga jedynie dwóch składników123RF/PICSEL
    • 1 kg owoców tarniny
    • 1 kg cukru
    1. Zebrane owoce myjemy i dokładnie drylujemy z pestek. Jest to czynność obowiązkowa, gdyż znajduje się w nich kwas pruski (cyjanowodór), który może prowadzić do zatrucia.
    2. Jeśli dorodne owoce nie doczekały jeszcze niskich temperatur, należy przemrozić je przez 24 godziny w zamrażalniku.
    3. Tak przygotowane owoce wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem pozostawiamy na całą noc.
    4. Następnego dnia wykładamy owoce z cukrem na patelnię, całość przesmażamy i napełniamy czyste oraz wyparzone słoiki.
    5. Tak przygotowane słoiki z dżemem tarninowym odwracamy do góry nogami, pozostawiając do całkowitego wystygnięcia.
    6. Kwaskowaty dżem tarninowy idealnie komponuje się z mięsem, pasztetami, kanapkami, serami, a także deserami. Smacznego!
    Nalewka łagodząca kaszel i chrypkęInteria DIYInteria DIY