Nie zwlekaj ze zbiorami. Eksplozja cennych wartości po pierwszych przymrozkach

Owoce śliwki tarniny są najsmaczniejsze po pierwszych przymrozkach
Owoce śliwki tarniny są najsmaczniejsze po pierwszych przymrozkach123RF/PICSEL

Zbieranie i suszenie owoców tarniny

Tarnina - właściwości niezwykłej rośliny

  • antocyjany,
  • związki cukrowe,
  • pektyny,
  • kwasy organiczne,
  • fitosterole,
  • sole mineralne,
  • witaminę C,
  • garbniki.

Dżem z tarniny - przepis

Dżem z tarniny wymaga jedynie dwóch składników
Dżem z tarniny wymaga jedynie dwóch składników123RF/PICSEL
  • 1 kg owoców tarniny
  • 1 kg cukru
  1. Zebrane owoce myjemy i dokładnie drylujemy z pestek. Jest to czynność obowiązkowa, gdyż znajduje się w nich kwas pruski (cyjanowodór), który może prowadzić do zatrucia.
  2. Jeśli dorodne owoce nie doczekały jeszcze niskich temperatur, należy przemrozić je przez 24 godziny w zamrażalniku.
  3. Tak przygotowane owoce wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem pozostawiamy na całą noc.
  4. Następnego dnia wykładamy owoce z cukrem na patelnię, całość przesmażamy i napełniamy czyste oraz wyparzone słoiki.
  5. Tak przygotowane słoiki z dżemem tarninowym odwracamy do góry nogami, pozostawiając do całkowitego wystygnięcia.
  6. Kwaskowaty dżem tarninowy idealnie komponuje się z mięsem, pasztetami, kanapkami, serami, a także deserami. Smacznego!
Nalewka łagodząca kaszel i chrypkęInteria DIYInteria DIY