Wciąż popełniamy ten błąd. To częsta przyczyna zakalca czy opadania ciasta

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ciasto z zakalcem i przypalona pieczeń? Przyczyną są częste błędy w użytkowaniu piekarnika
Ciasto z zakalcem i przypalona pieczeń? Przyczyną są częste błędy w użytkowaniu piekarnika123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Brak regularnego czyszczenia piekarnika
  2. Wkładanie żywności do nienagrzanego urządzenia
  3. Korzystanie z niewłaściwych półek
  4. Zbyt częste otwieranie drzwiczek
  5. Korzystanie z niewłaściwych programów
  6. Pozostawianie piekarnika bez nadzoru

Brak regularnego czyszczenia piekarnika

Wkładanie żywności do nienagrzanego urządzenia

Zobacz również:

Kiedy wyjąć ciasto z piekarnika, żeby nie opadło? Podpowiadamy, jak rozpoznać najlepszy moment.
Porady

Wyjmowanie ciasta z piekarnika to sztuka. Jak zrobić to we właściwym momencie i uniknąć zakalca?

Jacek Waśkiel

Korzystanie z niewłaściwych półek

Zbyt częste otwieranie drzwiczek

Młoda kobieta wkłada pizzę do piekarnika, używając rękawicy ochronnej, widoczny elektroniczny panel sterowania piekarnika oraz ciepłe światło wnętrza.
Pamiętaj, by wybrać odpowiedni tryb pieczenia i temperaturę. Najlepiej też korzystać ze środkowej półki123RF/PICSEL

Korzystanie z niewłaściwych programów

Pozostawianie piekarnika bez nadzoru

Zobacz również:

Czy wszystkie naczynia można bezpiecznie myć w zmywarce?
Porady

Częsty błąd przy obsłudze zmywarki. Dlatego urządzenie szwankuje

InteriaKobieta Redakcja
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 147: Joanna PrzetakiewiczINTERIA.PL