Warzywa, które mają więcej wapnia niż mleko. Idealne na diecie roślinnej

Oprac.: Karolina Słodkiewicz

Mleko jest najpopularniejszym, ale nie najlepszym źródłem wapnia.
Mleko jest najpopularniejszym, ale nie najlepszym źródłem wapnia.123RF/PICSEL 123RF/PICSEL

Czy trzeba pić mleko, żeby dostarczyć dawkę wapnia do organizmu?

  • kefiry (103 mg wapnia/100g);
  • maślanki (116 mg wapnia/100g);
  • jogurty (106-170 mg wapnia/100g);
  • sery (ok. 700 mg wapnia/100g);
  • twarogi (83 mg wapnia/100g).

Zobacz również:

    Te warzywa są pełne wapnia - idealne roślinne zamienniki

    • Jarmuż
    • Szczypior
    • Kapusta
    • Natka pietruszki
    • Koper
    • Brukselka
    • Brokuły
    „Ewa gotuje”: Zupa szpinakowaPolsatPolsat