Prosty sposób, by zielona herbata była jeszcze zdrowsza

Zielona herbata znajduje się na szczycie listy produktów, które warto spożywać regularnie. Zwłaszcza, jeśli chcemy długo cieszyć się zdrowiem. Jej właściwości prozdrowotne trudno bowiem przecenić. Okazuje się jednak, że wykorzystując prosty trik, możemy podkręcić jej działanie.

Napar z zielonej herbaty pomaga się wyciszyć i zrelaksować
Napar z zielonej herbaty pomaga się wyciszyć i zrelaksować123RF/PICSEL

Zielona herbata - jakie ma właściwości?

Zielona herbata ma całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Pierwszą, jaką zwykle wymieniamy jest zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Dzięki swojemu składowi, zielona herbata pomaga zredukować szkodliwe działanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są za szybsze starzenie się organizmu. Cenione są też pielęgnacyjne właściwości zielonej herbaty. To właśnie dzięki zawartym w niej antyoksydantom zielona herbata powoduje, że skóra zyskuje jędrność.

Regularne picie zielonej herbaty wspiera też procesy metaboliczne. Dzięki działaniu moczopędnemu pozwala na pozbycie się nadmiaru toksyn. Napój jest wsparciem w odchudzaniu, gdyż hamuje potrzebę podjadania między posiłkami. Dodatkowo przeciwdziała tworzeniu się cellulitu i wspiera pracę wątroby.

Zielona herbata wycisza i powoduje, że łatwiej nam osiągnąć wewnętrzną harmonię. Odpowiadają za to witaminy z grupy B. Jej niedobory mogą powodować przewlekłe zmęczenie, ospałość, a także większą podatność na stres i niepokój. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza problemy ze snem.

Napar z zielonej herbaty zapobiega również rozwojowi miażdżycy, udaru czy zawału. Zawarty w napoju potas reguluje pracę serca i normalizuje ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się picie naparu osobom cierpiącym na nadciśnienie. Gdy jest podwyższone, stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia człowieka. Napar jest odpowiednim zamiennikiem dla kawy. Działa podobnie, ale nie tak gwałtownie.

Zielona herbata - jakie ma właściwości
Zielona herbata - jakie ma właściwości123RF/PICSEL

Zielona herbata - co zrobić, by była jeszcze zdrowsza?

- Spójrzmy na wszystkie nacje, które żyją najdłużej. Jednym z charakterystycznych dla nich nawyków jest popijanie przez cały dzień różnorodnych ziołowych naparów i herbat, wśród nich dużym, zasłużonym uznaniem cieszy się zielona herbata - wskazuje w rozmowie z "MindBodyGreen" dr Deanna Minich, specjalizująca się w dietetyce funkcjonalnej. Przyznaje, że choć zielona herbata sama w sobie przynosi szereg korzyści zdrowotnych, te można jeszcze bardziej zintensyfikować.

Do naparu z zielonej herbaty wystarczy dodać sok z cytryny.

"Większość ludzi o tym nie wie, ale jeśli pijesz zieloną herbatę i dodasz do niej sok z cytryny wzmocnisz katechiny (wykazującej działanie przeciwutleniające), a dokładnie ich biodostępność, czyli przyswajanie"

- wyjaśnia dietetyczka.

Wskazują na to również badania. Jedno z nich wykazało, że zielona herbata z cytryną zawierała więcej polifenoli niż sama zielona herbata. Nie oznacza to, że zielona herbata nie ma własnej imponującej listy przeciwutleniaczy. Inna teoria, którą przedstawiono na łamach "Journal of Food Processing and Technology", głosi, że wysoka zawartość kwasu cytrynowego wzmacnia przeciwutleniacze zielonej herbaty, co z kolei sprawia, że są one łatwiej przyswajalne przez organizm.

Ponadto cytryna ma już swój własny profil przeciwutleniający, ze znacznymi ilościami witaminy C wspomagającej układ odpornościowy, więc wyciśnięcie odrobiny soku do porannej herbaty nie zaszkodzi.

Herbatka
Herbatka 123RF/PICSEL

Zielona herbata - jak przygotować napar?

Przygotowanie naparu z zielonej herbaty zajmie ci zaledwie kilka minut.

  1. Wystarczy, że zagotujesz wodę w czajniku i odczekasz chwilę. Istotne jest bowiem to, by nie zalewać herbaty wrzątkiem (temperatura wody powinna wynosić około 75 stopni Celsjusza).
  2. Następnie zalej herbatę i parz pod przykryciem przez około pięć minut i gotowe!

Jeśli masz sproszkowaną zieloną herbatę, proporcje parzenia podane są przez producenta na opakowaniu. Zazwyczaj to dwa do czterech gramów na szklankę. Napar spożywaj przynajmniej dwa razy dziennie, by szybciej zauważyć zadowalające efekty.

"Na zdrowie": Kasza mannaPOLSAT GO
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas