Przemyśl, zanim znów zrobisz na obiad. To połączenie jest piekłem dla żołądka
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Świeże ziemniaczki posypane koperkiem lub ziemniaczane puree w akompaniamencie jajka sadzonego i kefiru to jedno z tych dań, które Polacy najczęściej wymieniają na liście swoich ulubionych. Tymczasem podobne zestawienie może mocno zaszkodzić naszemu zdrowiu. Niektórzy powinni zupełnie z niego zrezygnować.
Spis treści:
Z czym można jeść ziemniaki? Z podobnych zestawień lepiej zrezygnować
Ziemniaki z sadzonym jajkiem i szklanka kefiru jako dodatek to danie, które w mig przywodzi na myśl letnie, słoneczne dni. To również jeden z tych posiłków, który można przygotować szybko, bez zbędnego wysiłku i bez konieczności posiadaniach szczególnych umiejętności kulinarnych. Nic więc dziwnego, że Polacy wręcz go uwielbiają.
Jak się jednak okazuje, podobne danie może nam mocno zaszkodzić. Dlatego też powinniśmy ograniczyć częstotliwość jego przygotowywania, a niektórzy powinni nawet całkowicie zrezygnować z tego przysmaku. Dlaczego?
Zobacz również: Poprawia odporność, leczy trądzik, ratuje schorowane jelita. Pij codziennie na czczo
Czego nie można łączyć z ziemniakami? To piekło dla żołądka
Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, będąc jednocześnie nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych potraw - placów ziemniaczanych, klusek śląskich czy knedli. Często podajemy je również jako dodatek do mięs, tworząc w ten sposób klasyczne dania obiadowe.
Ziemniaki w swoim składzie skrywają wiele witamin i składników odżywczych, takich jak witamina C, A, D, E, K oraz te z grupy B, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk, a dzięki dużej zawartości błonnika doskonale wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkowo, za sprawą silnych przeciwutleniaczy, wspierają układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom serca. Warto jednak zwrócić uwagę na to, z jakimi produktami je łączymy. Niektóre zestawienia mogą być piekłem dla naszego żołądka.
Zobacz również: Przepis na najlepszy kompot ze śliwek. Zimą będzie na wagę złota
Jajko sadzone z ziemniakami. Czy jest zdrowe?
Ziemniaki w połączeniu z jajkiem sadzonym, mimo iż niezwykle smaczne, mogą okazać się szkodliwe. Wszystko przez zawarte w warzywach szczawiany, czyli grupę związków chemicznych wyjątkowo niebezpiecznych dla tych osób, które mają problemy z nerkami lub układem trawiennym. Szczawiany hamują bowiem między innymi przyswajanie przez organizm wapnia i żelaza, a więc najbardziej wartościowych składników jajka.
Jaki jest efekt połączenia ziemniaków i jajka sadzonego? Podobny posiłek sprawi, że nie dostarczymy do naszego organizmu najważniejszych składników odżywczych, a dodatkowo pokarm będzie zalegał w naszym żołądku przez wiele godzin, znacznie wydłużając proces trawienia. Działanie szczawianów dodatkowo podbijemy wysokobiałkowym kefirem. Takie połączenie będzie więc dla naszego żołądka istnym piekłem.
Zobacz również: Jak odróżnić prawdziwka od szatana? Zwróć uwagę na te szczegóły