Przyspiesza przemianę materii, reguluje cholesterol. Pij wiosną i latem
Wiosna i lato to czas, kiedy częściej sięgamy po koktajle i smoothies, będące prawdziwą witaminową bombą, która szybko syci, pozwalając jednocześnie utrzymać sylwetkę i oczyścić organizm. Właśnie tak działa odżywczy koktajl z borówek, który nie tylko przyspiesza trawienie i odmładza, ale może także zapobiegać poważnym chorobom. Jak go przyrządzić?
Zobacz również:
Borówki mają mnóstwo wartości odżywczych, a jednocześnie niewiele kalorii - z powodzeniem mogą więc po nie sięgać osoby będące na diecie i chcące utrzymać idealną sylwetkę.
Badania wykazały, że borówki wpływają zbawiennie na wzrok, regulują trawienie, walczą z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że są też pomocne w profilaktyce nowotworowej. Zawarty w nich kwas egalowy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, przewodu pokarmowego oraz płuc, kwas foliowy przeciwdziała rozwojowi nowotworów macicy, a fitoestrogeny hamują rozwój nowotworów piersi, tarczycy i wątroby.
Borówki zawierają też związki działające przeciwbiegunkowo i niszczące szczepy E. Coli. Błonnik bierze natomiast udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Trudno przecenić pozytywny wpływ borówek na organizm, szczególnie o tej porze roku, gdy zmęczony zimą, łaknie on witamin i antyoksydantów. Znalazłyśmy dla was przepis na pyszny i zdrowy koktajl borówkowy, który warto pić przez całą wiosnę. Jak go przygotować?
Przepis na koktajl z borówek: Przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie
By przyrządzić odżywczy koktajl z borówek, musimy w pierwszej kolejności przygotować bazę. Może być nią np. nabiał, czyli chudy twaróg z dodatkiem mleka, kefir, maślanka, jogurt naturalny lub dietetyczny jogurt wysokobiałkowy. Weganie mogą zastąpić go napojem (lub jogurtem) sojowym, migdałowym lub kokosowym. Do borówek świetnie pasują inne owoce jagodowe takie jak np. truskawki, maliny czy porzeczki oraz banany, awokado i dodatki jak orzechy, siemię lniane i masło orzechowe.
Przygotowanie:
1. Przygotuj szklankę borówek, pół banana, łyżkę siemienia lnianego, opakowanie jogurtu (kefiru lub maślanki), odrobinę wody lub mleka. Wrzuć wszystko do blendera.
2. Dorzuć inne owoce jagodowe, odrobinę awokado, łyżkę masła orzechowego, ulubione orzechy. Możesz też dorzucić liście świeżego szpinaku.
3. Zmiksuj wszystko na gładką masę i pij na zdrowie.
Smacznego!
Zobacz również: Zielone smoothie na dwa sposoby