Skromne, ale pożywne. Propozycje obiadowe na Środę Popielcową

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Jakie pokarmy są dozwolone w Środę Popielcową?
Jakie pokarmy są dozwolone w Środę Popielcową? 123RF/PICSEL

Co można jeść w Popielec?

  • warzywa
  • owoce
  • grzyby
  • zioła
  • przyprawy
  • pieczywo
  • kasze
  • ryże
  • pestki
  • mleko
  • sery
  • jogurty
  • jaja
  • ryby
  • owoce morza
  • tłuszcze - również odzwierzęce, np. masło i smalec

Kuskus z warzywami

  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 6 dużych marchewek
  • 2-3 pietruszki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 białe lub czerwone cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 80 ml majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczki ostrej papryki
  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy kuskus zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W kolejnym kroku myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę warzywa. Na później zostawiamy jedynie cebulę.
  2. Przygotowane warzywa mieszamy z kilkoma łyżkami oleju i wykładamy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.
  3. Cebulę obieramy z łupiny i drobno szatkujemy. Na tym etapie siekamy także umytą i osuszoną natkę pietruszki.
  4. W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą majonez, trzy łyżki oleju, sok z cytryny, otartą skórkę z owocu oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  5. Do salaterki przekładamy kuskus, dodajemy upieczone warzywa, posiekaną cebulę, natkę pietruszki i zalewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy. Smacznego!

Smażony dorsz ze szpinakiem

  • 6 kawałków dorsza
  • 2 średnie cebule
  • 200 g młodych listków szpinaku
  • 400 ml śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  1. Cebule obieramy z łupin i kroimy w cienkie plastry. Podsmażany na rozgrzanym tłuszczu i zdejmujemy na czysty talerz.
  2. Dorsza porcjujemy i obsypujemy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle lub oleju. Rybę ściągamy z patelni, kiedy nabierze złocistego koloru.
  3. Na patelnię ponownie wrzucamy podsmażoną wcześniej cebulę, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i smażymy przez 2 minuty.
  4. Do składników dolewamy śmietanę, wrzucamy liście szpinaku i podgrzewamy przez 3-5 minut. Po tym czasie na patelnię wkładamy dorsza skórą do dołu i jeszcze przez chwilę wszystko razem gotujemy.
  5. Dorsz ze szpinakiem z patelni świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem, który stanowi sycący dodatek. Smacznego!

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane możemy napełnić pysznym farszem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane możemy napełnić pysznym farszem pieczarkowym123RF/PICSEL
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia
  • 500 g świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli, pieprzu i chilli do smaku
  1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę pozbawioną łupiny drobno siekamy. Warzywa podsmażamy na patelni z rozgrzaną porcją oleju.
  2. Kiedy cebula i pieczarki nabiorą złocistego koloru, mieszamy je z żółtym serem, pietruszką i przyprawami.
  3. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie dokładnie ubijamy za pomocą tłuczka lub przeciskamy przez praskę.
  4. Do ziemniaków dodajemy jajko, porcję mąki pszennej, ziemniaczanej oraz szczyptę soli (jeśli nie dodaliśmy wcześniej do gotowania).
  5. Masę ziemniaczaną mieszamy rękoma lub za pomocą łyżki. W kolejnym kroku formujemy okrągłe i płaskie placuszki, które wykładamy na deskę oprószoną mąką.
  6. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kotleciki.
  7. Kiedy wszystkie kotlety będą już uformowane, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu z rozgrzaną porcją tłuszczu na złoty kolor. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na