Zrób napój z dodatkiem tej soli. Organizm ci podziękuje
Odpowiednie nawadnianie organizmu to podstawa jego zdrowego i prawidłowego funkcjonowania. Pijąc wodę, warto równocześnie dostarczać wraz z nią cennych składników mineralnych. Jednym z lepszych sposobów jest zrobienie naturalnego napoju izotonicznego z solą kłodawską.
Czym jest sól kłodawska
Zacznijmy od tego, że sól soli nierówna. Najzdrowszą, polską solą, jest kamienna sól wydobywana w miejscowości Kłodawa w Wielkopolsce. Sól kłodawska nie zawiera antyzbrylaczy, nie jest wybielana ani suszona przy użyciu chemikaliów. Ponadto taka sól zawiera substancje mineralne jak takie jak:
- żelazo,
- wapń,
- magnez,
- cynk,
- potas,
- jod,
- sód.
Sól kłodawska powstała w okresie cechsztyńskim, czyli ok. 250 mln lat temu. Co ciekawe - nadal wydobywana jest starą, tradycyjną metodą górniczą.
Czytaj także: Do czego wykorzystać sól? 8 sprawdzonych pomysłów
Dlaczego warto spożywać sól kłodawską?
Spożywając sól kłodawską, dostarczamy organizmowi niezbędne i bardzo cenne minerały, co ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Pierwiastki zawarte w soli kłodawskiej przyczyniają się do regulowania gospodarki wodno-elektrolitowej, stabilizacji gospodarki hormonalnej, usprawnienia procesu przemiany materii, zwiększenia odporności i poprawy kondycji włosów i paznokci.
Co więcej - sól kłodawska charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi, dlatego często wykorzystuje się ją m.in. do sporządzenia roztworu do płukania zatok. Spożywanie soli kłodawskiej polecane jest przy leczeniu chorób autoimmunologicznych i reumatycznych. Zdaniem specjalistów powinny po nią sięgać również osoby zmagające się z chorobami tarczycy.
Spożywanie soli kłodawskiej pod postacią np. napoju izotonicznego zmniejsza bóle głowy i dobroczynnie wpływa na organizm osoby, która cierpi z uwagi na wypicie zbyt dużej ilości "napojów wyskokowych".
Jak spożywać sól kłodawską?
Jednym z najlepszych sposobów na spożywanie soli kłodawskiej jest zrobienie napoju izotonicznego. Przygotowując w domu taki napój, mamy pewność, że nie zawiera ona żadnych, chemicznych, niezdrowych dodatków i konserwantów.
Do przygotowania napoju izotonicznego z soli kłodawskiej potrzebujemy:
- pół litra ciepłej wody,
- 1/3 łyżeczki soli kłodawskiej,
- jedną łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny.
Do naczynia wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i wypijamy. Sól kłodawską można także spożywać bezpośrednio samą wymieszaną w wodzie, bez miodu i cytryny.