Spójrz na naklejkę na owocach i warzywach. Tak dowiesz się, czy są skażone pestycydami

InteriaKobieta Redakcja

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
161
Udostępnij
Na owocach i warzywach często umieszczane są malutkie naklejki. Na ich podstawie można się dowiedzieć, czy były pryskane chemicznymi środkami
Na owocach i warzywach często umieszczane są malutkie naklejki. Na ich podstawie można się dowiedzieć, czy były pryskane chemicznymi środkami123RF/PICSEL

Jak sprawdzić czy owoce i warzywa były pryskane?

  • Czterocyfrowy kod na naklejce, który rozpoczyna się od cyfry 3 lub 4 informuje, że żywność została wyprodukowana w sposób konwencjonalny - w uprawie używano dużej ilości pestycydów i nawozów sztucznych.
  • Pięciocyfrowy kod na naklejce, zaczynający się od cyfry 8 świadczy o tym, że owoce i warzywa były modyfikowane genetycznie. Najczęściej tyczy się to owoców egzotycznych - np. bananów, melonów czy mandarynek.
  • Pięciocyfrowy kod zaczynający się od cyfry 9 mówi, że owoce bądź warzywa wyprodukowane zostały bez użycia pestycydów i pochodzą z upraw ekologicznych.

Jak postępować z warzywami i owocami, które były pryskane?

  • rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu
  • spadku odporności
  • osłabienia narządów
  • rozwoju niektórych choroby m.in. Parkinsona 
  • być przyczyną sinic u niemowląt i dzieci (azotany i azotyny)
  • pryskane owoce i warzywa należy bardzo dokładnie umyć przed spożyciem - te, które obieramy ze skórki również
  • do mycia owoców i warzyw używać szczoteczki oraz płynu do naczyń lub też naturalnego środka myjącego - taki preparat możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie

Domowy środek do mycia owoców i warzyw

Mycie warzyw i owoców w samej wodzie nie wystarczy. Konieczne jest moczenie ich w roztworze z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego
Mycie warzyw i owoców w samej wodzie nie wystarczy. Konieczne jest moczenie ich w roztworze z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego123RF/PICSEL
  • Do miski wlać litr wody dodać pół szklanki octu jabłkowego albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, a następnie w roztworze umieścić owoce oraz warzywa i pozostawić na kilka minut.
  • Następnie umieścić owoce i warzywa w misce wypełnionej litrem wody z dodatkiem jednej łyżki sody kuchennej i pozostaw na kolejne kilka minut. Dzięki temu pozbędziesz się z ich powierzchni niebezpiecznych bakterii i pestycydów.
  • Na końcu wystarczy już tylko przepłukać je pod bieżącą wodą.
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
76
Super
relevant
36
Hahaha
haha
18
Szok
shock
14
Smutny
sad
12
Zły
angry
5
Lubię to
like
Super
relevant
161
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na