Spójrz na naklejkę na owocach i warzywach. Tak dowiesz się, czy są skażone pestycydami
Obawiasz się, że owoce i warzywa, które kupujesz są zanieczyszczone pestycydami? Okazuje się, że możesz w łatwy sposób sprawdzić czy były intensywnie pryskane. Pomoże ci w tym niewielka naklejka, umieszczana na produkcie. Wyjaśniamy, jak odczytać te oznaczenia i co robić w przypadku pryskanej chemią żywności.
Jak sprawdzić czy owoce i warzywa były pryskane?
Małe naklejki, które umieszcza się na owocach i warzywach dostępnych w marketach mają kod kreskowy oraz specjalny numer PLU (Price Look-up). Oznaczenie to stosuje się już od 1990 roku, a prawidłowo go interpretując, można dowiedzieć się nieco o ich pochodzeniu oraz metodach uprawy. Jak więc sprawdzić, czy miały styczność z dużymi ilościami chemicznych środków?
- Czterocyfrowy kod na naklejce, który rozpoczyna się od cyfry 3 lub 4 informuje, że żywność została wyprodukowana w sposób konwencjonalny - w uprawie używano dużej ilości pestycydów i nawozów sztucznych.
- Pięciocyfrowy kod na naklejce, zaczynający się od cyfry 8 świadczy o tym, że owoce i warzywa były modyfikowane genetycznie. Najczęściej tyczy się to owoców egzotycznych - np. bananów, melonów czy mandarynek.
- Pięciocyfrowy kod zaczynający się od cyfry 9 mówi, że owoce bądź warzywa wyprodukowane zostały bez użycia pestycydów i pochodzą z upraw ekologicznych.
Jak postępować z warzywami i owocami, które były pryskane?
Nie od dziś wiadomo, że wszelkie środki chemiczne i nawozy sztuczne, którymi pryska się owoce i warzywa mają negatywny wpływ na zdrowie. Duże stężenie pestycydów w żywności może przyczynić się m.in. do:
- rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu
- spadku odporności
- osłabienia narządów
- rozwoju niektórych choroby m.in. Parkinsona
- być przyczyną sinic u niemowląt i dzieci (azotany i azotyny)
Aby zminimalizować ich negatywne działanie należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach po przyniesieniu owoców i warzyw ze sklepu:
- pryskane owoce i warzywa należy bardzo dokładnie umyć przed spożyciem - te, które obieramy ze skórki również
- do mycia owoców i warzyw używać szczoteczki oraz płynu do naczyń lub też naturalnego środka myjącego - taki preparat możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie
Domowy środek do mycia owoców i warzyw
Aby w znacznym stopniu pozbyć się szkodliwych związków chemicznych z warzyw i owoców nie wystarczy pobieżne opłukanie ich pod wodą. Konieczne jest dokładne ich wyszorowanie i umycie preparatem np. na bazie octu lub kwasku cytrynowego. Oto co należy zrobić, aby go przygotować:
- Do miski wlać litr wody dodać pół szklanki octu jabłkowego albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, a następnie w roztworze umieścić owoce oraz warzywa i pozostawić na kilka minut.