Spójrz na naklejkę na owocach i warzywach. Tak dowiesz się, czy są skażone pestycydami

InteriaKobieta Redakcja

Na owocach i warzywach często umieszczane są malutkie naklejki. Na ich podstawie można się dowiedzieć, czy były pryskane chemicznymi środkami
Na owocach i warzywach często umieszczane są malutkie naklejki. Na ich podstawie można się dowiedzieć, czy były pryskane chemicznymi środkami123RF/PICSEL

Zobacz również:

Jak sprawdzić czy owoce i warzywa były pryskane?

  • Czterocyfrowy kod na naklejce, który rozpoczyna się od cyfry 3 lub 4 informuje, że żywność została wyprodukowana w sposób konwencjonalny - w uprawie używano dużej ilości pestycydów i nawozów sztucznych.
  • Pięciocyfrowy kod na naklejce, zaczynający się od cyfry 8 świadczy o tym, że owoce i warzywa były modyfikowane genetycznie. Najczęściej tyczy się to owoców egzotycznych - np. bananów, melonów czy mandarynek.
  • Pięciocyfrowy kod zaczynający się od cyfry 9 mówi, że owoce bądź warzywa wyprodukowane zostały bez użycia pestycydów i pochodzą z upraw ekologicznych.

Jak postępować z warzywami i owocami, które były pryskane?

  • rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu
  • spadku odporności
  • osłabienia narządów
  • rozwoju niektórych choroby m.in. Parkinsona 
  • być przyczyną sinic u niemowląt i dzieci (azotany i azotyny)
  • pryskane owoce i warzywa należy bardzo dokładnie umyć przed spożyciem - te, które obieramy ze skórki również
  • do mycia owoców i warzyw używać szczoteczki oraz płynu do naczyń lub też naturalnego środka myjącego - taki preparat możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie

Domowy środek do mycia owoców i warzyw

Mycie warzyw i owoców w samej wodzie nie wystarczy. Konieczne jest moczenie ich w roztworze z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego
Mycie warzyw i owoców w samej wodzie nie wystarczy. Konieczne jest moczenie ich w roztworze z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego123RF/PICSEL
  • Do miski wlać litr wody dodać pół szklanki octu jabłkowego albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, a następnie w roztworze umieścić owoce oraz warzywa i pozostawić na kilka minut.
  • Następnie umieścić owoce i warzywa w misce wypełnionej litrem wody z dodatkiem jednej łyżki sody kuchennej i pozostaw na kolejne kilka minut. Dzięki temu pozbędziesz się z ich powierzchni niebezpiecznych bakterii i pestycydów.
  • Na końcu wystarczy już tylko przepłukać je pod bieżącą wodą.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?