Stosuj na odporność i piękną cerę. Lepsze od zwykłych drożdży

Magdalena Kowalska

Oprac.: Magdalena Kowalska

Płatki drożdżowe nieaktywne są niezwykle wartościowe odżywczo i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie bez przyczyny nazywa się je "wegańskim parmezanem”. Łagodzą dolegliwości trawienne, regulują poziom cukru we krwi i obniżają poziom złego cholesterolu. Wzmocnią też odporność w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na drobnoustroje. Sprawdź, jak stosować nieaktywne płatki drożdżowe.

Płatki drożdżowe są obowiązkowe w diecie wegan, ale mogą z nich korzystać także mięsożercy
Płatki drożdżowe są obowiązkowe w diecie wegan, ale mogą z nich korzystać także mięsożercy123RF/PICSEL

Czym są nieaktywne płatki drożdżowe i czym różnią się od zwykłych drożdży?

Płatki drożdżowe powstają z jednokomórkowych grzybów, najczęściej z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Poddaje się je działaniu wysokiej temperatury i w ten sposób “dezaktywuje", co oznacza, że nie są już w stanie fermentować. To właśnie odróżnia je od tradycyjnych drożdży piekarskich. Nieaktywne płatki dzięki temu są całkowicie bezpieczne dla zdrowia - nie powodują przerostu drożdży w organizmie.

Płatki drożdżowe mają żółty odcień i charakterystyczny serowo-orzechowy smak, dlatego nazywane są “wegańskim parmezanem". Znajdziemy w nich spore ilości białka, cenne witaminy (zwłaszcza z grupy B) i minerały (cynk, selen, żelazo, fosfor, potas) oraz błonnik.

Właściwości płatków drożdżowych nieaktywnych

Płatki drożdżowe warto włączyć do diety nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale też walory zdrowotne. Znajdujący się w nich beta-glukan i inne substancje stymulują układ immunologiczny i wspierają odporność. Wykazują też działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Płatki drożdżowe wzmacniają także układ krążenia i wspierają pracę układu hormonalnego. Będą też pomocne przy kłopotach trawiennych, na jelita działają jak balsam - wspomagają leczenie przewlekłych biegunek.

Płatki drożdżowe świetnie wpływają też na wygląd zewnętrzny. Poprawiają kondycję cery, zapobiegają tworzeniu się zmarszczek i innych oznak starzenia się, takich jak przebarwienia. Pomogą w walce z trądzikiem.

Jak stosować płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Będą idealnym dodatkiem do zup, sosów czy past kanapkowych. Z powodzeniem zastąpią parmezan w spaghetti, warto też dodawać je do warzywno-owocowych koktajli. Świetnie komponują się też z daniami mięsnymi.

Płatki drożdżowe są idealne do zup, sosów i koktajli
Płatki drożdżowe są idealne do zup, sosów i koktajli123RF/PICSEL

Optymalne spożycie płatków to ok. 3 łyżki dziennie. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania płatków jest uczulenie na drożdże. Osoby zmagające się z przerostem drożdżaków Candida powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem płatków do diety.

Czytaj także:

Skolim z babcią na kanapie. Takiej relacji można tylko pozazdrościćPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?