Superfoods z polskiego sadu. Te owoce odmłodzą organizm i ochronią przed chorobami serca

Już niedługo rozpocznie się sezon na polski superowoc, który odmładza organizm, przeciwdziała chorobom serca, a także pomaga nam pozbyć się zbędnych kalorii. Chodzi o soczyste i pełne witamin wiśnie, dla których latem powinniśmy zrobić specjalne miejsce w naszej diecie. Dlaczego warto je jeść?

Już niedługo rozpocznie się sezon na ten owoc
Już niedługo rozpocznie się sezon na ten owocWojtek Laski/East NewsEast News

Ten owoc to superfoods. Czym właściwie jest superżywność?

Z pojęciami "superfoods" lub "superżywność" zetknęli się chyba wszyscy zainteresowani zdrową dietą. Za tym hasłem kryją się produkty o szczególnych właściwościach prozdrowotnych, których spożywanie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Najbardziej znanymi superfoods są jagody acai, nasiona chia, czy też algi morskie, jednak obok drogich, zagranicznych produktów znajdziemy też wiele warzyw i owoców, które naturalnie występują w Polsce. Jednym z nich są wiśnie, które dzięki swoim wartościom odżywczym i korzyściom zdrowotnym zasługują na większą uwagę.

Wiśnie są znakiem lata, a pełen sezon na te soczyste owoce rozpoczyna się w czerwcu. Jednakże wczesne odmiany tych owoców dojrzewają już w maju, więc już niedługo pojawią się one w sklepach.

Dlaczego warto jeść wiśnie? To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Wiśnie są bogatym źródłem:

  • witaminy A, C, E, K,
  • witamin z grupy B,
  • licznych składników mineralnych w tym żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu,
  • flawonoidów, takich jak cyjanidyny, antocyjanidyny, proantocyjanidyn,
  • melatoniny,
  • błonnika.

Wiśnie są także bogate w polifenole, czyli związki roślinne, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórkowe, a także zmniejszać stany zapalne. Chronią one również przed wieloma chorobami, takimi jak cukrzyca, czy też nowotwory, a także zapobiegają zmianom miażdżycowym w tym zawałom i udarom.

Oprócz polifenoli wiśnie zawierają karotenoidy, takie jak beta-karoten i witaminę C, które również mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Badania wykazały, że spożywanie wiśni skutecznie zmniejsza stan zapalny i markery stresu oksydacyjnego, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Substancje odżywcze zawarte w wiśniach dodatkowo wzmacniają nasz wzrok, a także wspomagają pracę serca.

Wiśnie zawierają także wysoki poziom fitochemikaliów, w tym melatoniny, która reguluje cykl snu. Badania opublikowane w Journal of Medical Food sugerują, że cierpki sok wiśniowy może poprawić jakość i czas snu. Działa on również uspokajająco.

Wiśnie to smaczne owoce o wyjątkowych właściwościach
Wiśnie to smaczne owoce o wyjątkowych właściwościach123RF/PICSEL

Wiśnie a metabolizm. Dodaj je do diety odchudzającej

Jedząc regularnie wiśnie, możemy w prosty sposób obniżyć poziom złego cholesterolu. Włączenie ich do codziennej diety stymuluje także redukcję tkanki tłuszczowej, szczególnie tej zlokalizowanej na brzuchu.

Pamiętajmy, że wiśnie są niskokaloryczne, a także zawierają błonnik pokarmowy, przez co są pożądanym składnikiem diety odchudzającej. 

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas