Tego nigdy nie dodawaj do zupy. Zepsujesz jej smak i swoje zdrowie

Zupę można zepsuć przez nieodpowiednie dodatki.
Zupę można zepsuć przez nieodpowiednie dodatki.123RF/PICSEL

Czego nie dodawać do rosołu? Mięso ma znaczenie

Pomidorówka to jedna z ulubionych zup Polaków
Pomidorówka to jedna z ulubionych zup Polaków123RF/PICSEL

Czego nigdy nie dodawać do zupy pomidorowej? Unikaj puszek

Niezdrowe dodatki do zup

Starannie dobieraj dodatki do zupy
Starannie dobieraj dodatki do zupy123RF/PICSEL
  • Ogranicz sól. Jej nadmiar prowadzi do nadciśnienia i miażdżycy; 
  • Kostki rosołowe, które z domowym rosołem mają niewiele wspólnego. Zawierają za to konserwanty i wzmacniacze smaku, które wpływają na wzrost apetytu; 
  • Maggi, która zawiera dużo wzmacniaczy smaku i soli;  
  • Wędliny. Choć dodają zupom aromatu, zawierają dużo chemii. Są też źródłem tłuszczu;  
  • Śmietana. Nasze babcie dodawały ją do zup “dla zdrowia", dziś wiemy, że to wiele niepotrzebnych kalorii;  
  • Posypka serowa lub ser topiony. Zawierają dużo soli i tłuszczów nasyconych, przez co podnosi poziom cholesterolu;  
  • Mąka pszenna ma wiele niepotrzebnych kalorii, powoduje rzuty insulinowe; 
  • Kupne masło orzechowe, które zawiera tłuszcze trans, wzmacniacze smaku i sporo cukru;  
  • Makarony z mąki pszennej
Kostka bulionowa nie jest zdrowym dodatkiem do zupy.
Kostka bulionowa nie jest zdrowym dodatkiem do zupy.123rf.com123RF/PICSEL

Dodatki do zup, które psują smak