Test na słodkość papryki. Prawda czy mit?

Papryka jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy potraw takich jak leczo. Niektórzy uwielbiają jeść ją również samą, doceniając jej słodkawy smak. Po czym jednak poznać, która papryka będzie charakteryzować się soczystością i słodkością? W internecie krąży popularna teoria wskazująca to, jak w łatwy sposób rozpoznać smak papryki. Czy jest ona jednak prawdziwa?

Według internetowej teorii papryki, które mają cztery wybrzuszenia, są słodsze
Według internetowej teorii papryki, które mają cztery wybrzuszenia, są słodsze123RF/PICSEL

Teoria mówiąca o tym, że smak papryki można rozpoznać po jej kształcie, robi się coraz bardziej popularna w internecie. Trzeba przyznać, że jest ona dość intrygująca, a w dodatku wywołała wśród internautów niemałe zamieszanie. Zaciekle komentują ją na TikToku, a ociera się spory dotyczące płci warzywa.

Po czym rozpoznać słodką paprykę według TikTokowej teorii?

Według internautów słodka papryka charakteryzuje się czterema wybrzuszeniami u spodu. Posiada ona więcej pestek niż papryki z mniejszą ilością wybrzuszeń. Jest idealnym dodatkiem do hummusu oraz kanapek.

Co ciekawe, według tej teorii można rozpoznać również, która papryka jest kwaśna. Internauci twierdzą, że te z trzema wybrzuszeniami mają mniej pestek i kwaśniejszy smak. Ta wersja doskonale sprawdza się w wersji duszonej, np. jako dodatek do leczo lub w przepisie na paprykę faszerowaną.

Jak jednak internauci uzasadniają te różnice w smaku? Ich zdaniem jest to kwestia płci warzywa - twierdzą bowiem, że rozbieżność smakowa może wynikać z różnej płci papryk. Według ich komentarzy słodka papryka ma płeć żeńską, a ta kwaśniejsza jest jej męskim odpowiednikiem.

Naukowcy rozwiewają wątpliwości

A jak ta kwestia ma się z naukowego punktu widzenia? Eksperci dementują uzasadnienie różnic w smaku papryki dotyczące jej płci.

Przypuszczenie, że są papryki męskie i żeńskie to nieprawda. To warzywo, które z botanicznego punktu widzenia jest owocem rośliny, nie ma płci
zdementował David Karp, pomolog z Uniwersytetu Kalifornijskiego

Niezależnie od tego, z czego wynikają możliwe różnice w smaku tych warzyw, nie można nie zgodzić się z faktem, iż papryka jest doskonałym źródłem witamin i świetnym dodatkiem do codziennego jadłospisu.

***

Czytaj również:

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Papryki kiszone z kapustąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas