Trzy sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie. Ostatni jest wyjątkowy

Ogórki w zalewie to najpopularniejsze przetwory robione na jesień
Ogórki w zalewie to najpopularniejsze przetwory robione na jesień123RF/PICSEL

Zalewa octowa do korniszonów

Zobacz również:

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • 3 marchewki
    • 4 cebule
    • 2 główki czosnku
    • gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
    • korzeń chrzanu
    • koper
    • 2 l wody
    • 8 liści laurowych
    • 12 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
    • 0,5 litra octu 10 proc.
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 łyżki soli kamiennej
    Odpowiednie dodatki sprawią, że ogórki będą chrupiące
    Odpowiednie dodatki sprawią, że ogórki będą chrupiące123RF/PICSEL

    Zobacz również:

      Zalewa musztardowa do korniszonów

      • 2 kg ogórków gruntowych
      • liście laurowe (po 2 liście na słoik)
      • ziele angielskie (po 3 ziarna na słoik)
      • gorczycę (po 1 łyżeczce na słoik)
      • 1 l wody
      • 1 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
      • 3 łyżek soli
      • 1,5 szklanki cukru
      • 5 łyżek musztardy

      Zobacz również:

      Zalewa gyros do korniszonów

      • 2 kg ogórków gruntowych
      • 500 g papryki czerwonej
      • 200 g papryki żółtej
      • 500 g cebuli
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki soli
      • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
      • 1 szklanka wody
      • 1,5 szklanki cukru
      • 70 ml oleju roślinnego
      • 30 g przyprawy gyros
      Korniszony w zalewie gyros mają nietypowy smak
      Korniszony w zalewie gyros mają nietypowy smakPicsel123RF/PICSEL
      Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?