Tak przygotowana cebula to prawdziwy przebój. Przepis Ewy Wachowicz

Cebula marynowana Ewy Wachowicz
Cebula marynowana Ewy WachowiczINTERIA.PL

Cebula marynowana - składniki

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu                             
  • 1 l wody 
  • ½ l octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli                       

Cebula marynowana - jak zrobić?

  1. Cebulę obrać i pokroić w talarki. 
  2. Włożyć do wyparzonych słoików razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, czosnkiem i kawałkami chrzanu. 
  3. Zalać przegotowaną i lekko wystudzoną marynatą. 
  4. Zakręcić i odstawić na kilka dni (można zapasteryzować). 
  5. Przechowywać w chłodzie (w lodówce lub piwnicy).
„Ewa gotuje”: PodpłomykiPolsatPolsat