Tymi produktami obniżysz kortyzol. Remedium na stres?

Oprac.: Karolina Iwaniuk
Stres towarzyszy nam coraz częściej w życiu codziennym. Istnieje kilka sposobów, by sobie z nim poradzić i obniżyć poziom kortyzolu, który jest tu głównym winowajcom. Jednym z czynników wpływających na obniżenie kortyzolu jest dieta. Co jeść, by poczuć się lepiej i być mniej zestresowanym?

Tytani walki z wysokim kortyzolem. Witamina C i magnez muszą znaleźć się w diecie
Wysoki poziom kortyzolu, nazywanego hormonem stresu, może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym przewlekłego zmęczenia, problemów z koncentracją czy osłabienia odporności. Niestety, jest to coraz częstszy problem wśród współczesnego społeczeństwa.
Zobacz również:
- Rozliczasz ulgę na IKZE w PIT? Pamiętaj o konkretnych limitach
- Kiedy najlepiej siać aksamitki? Pamiętaj o jednej dacie. Latem zachwycą wyglądem
- Jak zgubić brzuch po 60.? Wykonuj te ćwiczenia trzy razy w tygodniu, a poczujesz różnicę
- Zbliża się kluczowy termin na sadzenie. Jeśli przegapisz: nici z plonów
Wiedziemy coraz bardziej stresujący styl życia i zapominamy dbać o podstawowe czynniki, które zapewniają nam obniżenie kortyzolu. Do tych czynników zdecydowanie należy dieta.
Odpowiednio dobrana, zbilansowana i bogata w pewne produkty spożywcze, może pomóc w regulacji poziomu tego hormonu i w poprawie samopoczucia. Co powinno się w niej znajdować wobec tego, by dosłownie ukoić nasze nerwy?
Okazuje się, że na pierwszym miejscu są produkty bogate w witaminę C, która zwana jest witaminą młodości i to nie bez powodu. Badania pokazują, że witamina C może pomóc w redukcji poziomu kortyzolu i łagodzeniu skutków stresu.
Jej regularne spożycie spiera nadnercza, które produkują kortyzol, pomagając im w utrzymaniu równowagi. Znajdziemy ją w czerwonej papryce, w kiwi, cytrusach i natce pietruszki.
Nie bez znaczenia jest także magnez. działa relaksująco na układ nerwowy i pomaga regulować poziom kortyzolu. Dieta bogata w magnez poprawia także jakość snu, a to z kolei także ma wpływ na redukcję stresu. Dlatego w naszej diecie powinny znaleźć się orzechy, jarmuż, szpinak, kakao, awokado i pestki dyni oraz nasiona słonecznika.
Dobre tłuszcze i jakościowe białko na wagę złota. Organizm ci za to podziękuje

Dbając o niski poziom kortyzolu, nie możemy zapomnieć także o kwasach tłuszczowych omega-3. Wykazują one działanie przeciwzapalne i obniżają poziom stresu. Spożywanie omega-3 może również wspierać funkcje mózgu.
Dlatego tak ważne jest spożywanie ryb, zwłaszcza łososia i makreli, które są bogate w te kwasy tłuszczowe, a także orzechów włoskich i nasion chia.
Nie można tu także zapomnieć o białku. To jeden z podstawowych budulców naszego organizmu, który zapewnia mu odpowiednie funkcjonowanie. Wysoki poziom kortyzolu często idzie w parze z wahaniami poziomu cukru we krwi.
Dlatego też tak istotne jest stabilne źródło energii. Unikanie gwałtownych skoków insuliny, które mogą stymulować nadmierną produkcję kortyzolu, będzie dla nas na wagę złota. Tu w diecie nie może się obyć bez jajek, chudego mięsa, jak drób, które możemy zamienić na tofu w przypadku wegetarianizmu, a także oliwy.
Warto także pomyśleć o włączeniu do diety, jako naturalnego wspomagacza, zielonej herbaty. Ten napój, od wieków ceniony przez Japończyków, zawiera L-teaninę, aminokwas, który pomaga w obniżeniu poziomu stresu i uspokaja układ nerwowy.