Unikaj ich jak ognia. Błyskawicznie zaostrzą trądzik

Trądzik to jedna z najczęściej występujących niedoskonałości cery. Trudno go zamaskować i może być przyczyną wielu kompleksów. Trądzik może być efektem zmian hormonalnych, nieprawidłowej pielęgnacji skóry czy zanieczyszczeń powietrza. Ogromny wpływ na kondycję naszej cery ma jednak zbilansowana dieta. Dermatolodzy podkreślają też, że niektóre produkty spożywcze pobudzają do działania gruczoły łojowe, które produkują nadmierne ilości sebum. Sprawdź, jakiej żywności unikać przy trądziku.

Trądzik może być związany z nieprawidłową dietą. Sprawdź, jakich produktów unikać
Trądzik może być związany z nieprawidłową dietą. Sprawdź, jakich produktów unikać123RF/PICSEL

Żywność wysokoprzetworzona a trądzik

Żywność bogata w cukier, tłuszcze utwardzane i sztuczne dodatki wywołuje stany zapalne w całym organizmie. Częste spożywanie słodyczy, słonych przekąsek czy posiłków typu fast food szybko ujawni się też na naszej skórze. Tego typu żywność zawiera dużo kalorii, a mało wartościowych substancji odżywczych. Na dłuższą metę sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie, prowadzi do zaburzeń hormonalnych i znacznie pogarsza wygląd cery: zaostrza zmiany trądzikowe, przyspiesza starzenie się skóry i sprawia, że staje się ona szara i zmęczona. W przetworzonej żywności znajdują się także duże ilości soli, która pobudza wydzielanie sebum.

Nabiał w diecie a trądzik

Osoby z cerą trądzikową powinny też uważać na nadmiar nabiału w diecie. Produkty mleczne wpływają na poziom insuliny i innych hormonów, które z kolei stymulują pracę gruczołów łojowych. W efekcie dochodzi do nadprodukcji sebum, które w dużej mierze odpowiada za powstawanie trądziku i zaskórników.

Zdrowa żywność bogata w przeciwutleniacze pomoże zwalczyć trądzik
Zdrowa żywność bogata w przeciwutleniacze pomoże zwalczyć trądzik123RF/PICSEL

Pikantne przyprawy i potrawy a trądzik

Przy problemach z trądzikiem warto też ograniczyć pikantne potrawy. Mimo że mają one właściwości przeciwzapalne, to mogą niekorzystnie wpływać na cerę trądzikową. Rozszerzają naczynia włosowate i sprzyjają nadmiernemu poceniu się. Sprzyja to rozwojowi bakterii na skórze i nasilać powstawanie zmian trądzikowych.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym a trądzik

Na kondycję skóry bardzo źle wpływają produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Wywołują one gwałtowne skoki glukozy we krwi i sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych na skórze. Unikać należy więc słodyczy, pszennego pieczywa, makaronu czy ryżu.

Co jeść, by zwalczyć trądzik?

W walce z trądzikiem pomoże nam zdrowa żywność bogata w witaminy i naturalne przeciwutleniacze. Podstawą diety powinny być produkty pełnoziarniste, a także ryby i chude mięso. Należy też spożywać duże ilości warzyw i owoców (w szczególności papryka, brokuły, cytrusy). Do diety warto włączyć zdrowe tłuszcze o właściwościach przeciwzapalnych (oliwa z oliwek) i produkty bogate w cynk i witaminy z grupy B: ryby, drożdże, orzechy, jaja, rośliny strączkowe. Kluczowe jest również picie dużej ilości wody, najlepiej 2 litry dziennie.

Czytaj także:

Odmładzająca, napinająca skórę maseczka do twarzyInteria DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas