Zabierasz się za przetwory? GIS radzi, jak je robić, by się nie zatruć

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
O tym musisz pamiętać, przygotowując przetwory
O tym musisz pamiętać, przygotowując przetwory123RF/PICSEL
Polacy kochają przetwory – zarówno te słodkie, jak i słone
Polacy kochają przetwory – zarówno te słodkie, jak i słone123RF/PICSEL

Jak przygotować przetwory? Główny Inspektorat Sanitarny podaje instrukcję

  1. Dbaj o czystość rąk, narzędzi kuchennych oraz blatów, na których będziemy przygotowywać przetwory.
  2. Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  3. Przygotuj przetwory według przepisu i zadbaj o odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają żywność.
  4. Używaj wyparzonych i czystych słoików z nowymi wieczkami twist-off lub słoików typu wek i butelek.
  5. Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne przez minimum 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  6. Dobrze zakręć słoiki i ustaw je do górny dnem w zacienionym miejscu, by ostygły. 
Video Player is loading.
Current Time 
Duration 
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      „Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsatPolsat
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na