W wersji kiszonej zyskuje na wartości. Działa jak probiotyk i nie tuczy

article cover
123RF/PICSEL

Wartości odżywcze kiszonego brokuła

  • wysoką zawartość witaminy C - wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie,
  • bakterie probiotyczne - wspierają mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie,
  • zwiększoną biodostępność minerałów - kiszenie ułatwia wchłanianie wapnia i magnezu,
  • obniżoną zawartość goitrogenów - substancji mogących negatywnie wpływać na tarczycę w surowym brokule.

Kiszone brokuły a zdrowie jelit i żołądka

Zobacz również:

    Dla kogo kiszone brokuły są najlepsze?

    Brokułów nie powinno się długo gotować, a jedynie zalać wrzątkiem
    Brokułów nie powinno się długo gotować, a jedynie zalać wrzątkiem123RF/PICSEL

    Jak zrobić kiszone brokuły?

    • 1 duży brokuł (lub kilka mniejszych)
    • 1 litr wody
    • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
    • 2-3 ząbki czosnku
    • kilka liści laurowych
    • kilka ziaren pieprzu i gorczycy
    • opcjonalnie: koper, marchew, chrzan dla wzbogacenia smaku
    1. Brokuł umyj i podziel na mniejsze różyczki.
    2. Wodę zagotuj i dodaj sól, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
    3. Do czystego słoika włóż brokuł, czosnek, liść laurowy i przyprawy.
    4. Zalej wszystko solanką, tak aby brokuł był całkowicie przykryty.
    5. Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
    6. Po tym czasie przenieś słoik do lodówki i przechowuj do kilku tygodni.

    Zobacz również:

    Paweł Morawski o leczeniu onkologicznym: Najważniejszy jest czasINTERIA.PL
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?