Zanim kupisz, sprawdź etykietę. Z pozoru zdrowy produkt może okazać się toksyczną bombą

Sos sojowy, mimo że zdrowy, może zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki
Sos sojowy, mimo że zdrowy, może zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki123RF/PICSEL

Zobacz również:

Skąd pochodzi sos sojowy?

Jakie właściwości ma sos sojowy?

  • jest niskokaloryczny - w jednej łyżce stołowej zawiera zaledwie 8 kcal
  • jest źródłem białka - jedna łyżka stołowa zawiera około 1 g białka
  • jest produktem wysokosodowym - w łyżce stołowej znajduje się aż 902 mg sodu
  • podczas procesu fermentacji zyskuje nawet 300 związków, dzięki którym ma swój specyficzny smak i aromat - m.in. kwas glutaminowy, czy kwas mlekowy albo też alkohole i cukry
  • jest źródłem witamin z grupy B, błonnika, potasu, wapnia, żelaza
Prawdziwy, dobrej jakości sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji. Ten proces decyduje o jego wyjątkowym smaku
Prawdziwy, dobrej jakości sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji. Ten proces decyduje o jego wyjątkowym smaku 123RF/PICSEL

Dlaczego sos sojowy może być szkodliwy?

Jak wybrać zdrowy sos sojowy?

  • syrop glukozowo-fruktozowy - powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, których nadmiar prowadzi do miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zwiększa też ryzyko zawału, chorób nerek, stłuszczenia wątroby
  • 3-MCPD - związek ten ma działanie toksyczne, może uszkadzać nerki, zmniejszać płodność i powodować guzy nowotworowe
  • histaminę - substancję, która może wywoływać reakcje alergiczne
  • barwniki
  • substancje konserwujące (np. sorbinian potasu)
  • substancje słodzące (np. aspartam)
  • wzmacniacze smaku
Przepis na bakłażana w sosie sojowymInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?