Zanim kupisz, sprawdź etykietę. Z pozoru zdrowy produkt może okazać się toksyczną bombą

InteriaKobieta Redakcja

Sos sojowy, mimo że zdrowy, może zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki
Sos sojowy, mimo że zdrowy, może zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki123RF/PICSEL

Zobacz również:

Skąd pochodzi sos sojowy?

Jakie właściwości ma sos sojowy?

  • jest niskokaloryczny - w jednej łyżce stołowej zawiera zaledwie 8 kcal
  • jest źródłem białka - jedna łyżka stołowa zawiera około 1 g białka
  • jest produktem wysokosodowym - w łyżce stołowej znajduje się aż 902 mg sodu
  • podczas procesu fermentacji zyskuje nawet 300 związków, dzięki którym ma swój specyficzny smak i aromat - m.in. kwas glutaminowy, czy kwas mlekowy albo też alkohole i cukry
  • jest źródłem witamin z grupy B, błonnika, potasu, wapnia, żelaza
Prawdziwy, dobrej jakości sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji. Ten proces decyduje o jego wyjątkowym smaku
Prawdziwy, dobrej jakości sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji. Ten proces decyduje o jego wyjątkowym smaku 123RF/PICSEL

Dlaczego sos sojowy może być szkodliwy?

Jak wybrać zdrowy sos sojowy?

  • syrop glukozowo-fruktozowy - powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, których nadmiar prowadzi do miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zwiększa też ryzyko zawału, chorób nerek, stłuszczenia wątroby
  • 3-MCPD - związek ten ma działanie toksyczne, może uszkadzać nerki, zmniejszać płodność i powodować guzy nowotworowe
  • histaminę - substancję, która może wywoływać reakcje alergiczne
  • barwniki
  • substancje konserwujące (np. sorbinian potasu)
  • substancje słodzące (np. aspartam)
  • wzmacniacze smaku
Przepis na bakłażana w sosie sojowymInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?