Zanim kupisz, sprawdź etykietę. Z pozoru zdrowy produkt może okazać się toksyczną bombą

Sos sojowy to coraz chętniej wykorzystywana przez Polaków przyprawa. Dodajemy go nie tylko do sushi czy innych dań orientalnych, ale również zup, makaronów czy dań mięsnych. Powszechnie sos sojowy uznawany jest za zdrowy i wartościowy. Czy faktycznie tak jest?

Sos sojowy, mimo że zdrowy, może zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki
Sos sojowy, mimo że zdrowy, może zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki123RF/PICSEL

Skąd pochodzi sos sojowy?

Sos sojowy znany jest w Polsce już od kilkudziesięciu lat. Wywodzi się z kuchni azjatyckiej, gdzie dodaje się go do większości potraw. Początkowo w Chinach wykorzystywano go do konserwowania żywności, potem jednak stał się popularną przyprawą imitującą smak mięsa.

W zależności od kraju pochodzenia i sposobu przyrządzania może mieć konsystencję rzadką lub bardziej gęstą, a także wyróżniać się smakiem słodkawym bądź słonym. Głównymi składnikami sosu sojowego są sól, woda, ziarna soi, pszenicy. Poprzez ich fermentację można uzyskać pożądany kolor, smak oraz konsystencję.

Jakie właściwości ma sos sojowy?

Sos sojowy uznawany jest za zdrową, bogatą w prozdrowotne składniki przyprawę pochodzenia roślinnego.

  • jest niskokaloryczny - w jednej łyżce stołowej zawiera zaledwie 8 kcal
  • jest źródłem białka - jedna łyżka stołowa zawiera około 1 g białka
  • jest produktem wysokosodowym - w łyżce stołowej znajduje się aż 902 mg sodu
  • podczas procesu fermentacji zyskuje nawet 300 związków, dzięki którym ma swój specyficzny smak i aromat - m.in. kwas glutaminowy, czy kwas mlekowy albo też alkohole i cukry
  • jest źródłem witamin z grupy B, błonnika, potasu, wapnia, żelaza

Ponadto dobrej jakości sos sojowy korzystnie wpływa na trawienie i mikroflorę jelitową.

Prawdziwy, dobrej jakości sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji. Ten proces decyduje o jego wyjątkowym smaku
Prawdziwy, dobrej jakości sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji. Ten proces decyduje o jego wyjątkowym smaku 123RF/PICSEL

Dlaczego sos sojowy może być szkodliwy?

Ponieważ produkcja sosu sojowego pochłania sporo czasu i nie należy do najprostszych, producenci już od dawna wykorzystują różne metody chemiczne, które przyspieszają ten proces. Soja oraz pszenica mieszane są z kwasem solnym, dzięki czemu białka się ścinają, a etap fermentacji zostaje pominięty. Wówczas, aby osiągnąć oryginalny, pożądany smak sosu sojowego konieczne jest zastosowanie substancji chemicznych, które jak się okazuje, mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Jak wybrać zdrowy sos sojowy?

Na sklepowych półkach wybór sosów sojowych jest dość spory - szczególnie w większych, dobrze zaopatrzonych marketach. Jak więc mieć pewność, że przyprawa ta nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków? Przede wszystkim przed zakupem dobrze jest zapoznać się z etykietą i wybierać tylko światowe, renomowane marki, które bazują na naturalnych metodach. Lepiej nie kupować sosów sojowych, które w składzie mają:

  • syrop glukozowo-fruktozowy - powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, których nadmiar prowadzi do miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zwiększa też ryzyko zawału, chorób nerek, stłuszczenia wątroby
  • 3-MCPD - związek ten ma działanie toksyczne, może uszkadzać nerki, zmniejszać płodność i powodować guzy nowotworowe
  • histaminę - substancję, która może wywoływać reakcje alergiczne
  • barwniki
  • substancje konserwujące (np. sorbinian potasu)
  • substancje słodzące (np. aspartam)
  • wzmacniacze smaku

Im krótszy skład sosu sojowego, tym lepiej. 

Przepis na bakłażana w sosie sojowymInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas