Zastąpi słodycze i pomoże schudnąć. Jedz dwie łyżeczki dziennie
Oprac.: Agata Zaremba
Zdrowa dieta odchudzająca kojarzy nam się głównie z wyrzeczeniami. Mimo że faktycznie w celu utraty zbędnych kilogramów musimy zrezygnować z niektórych produktów, takich jak niezdrowe przekąski i słodycze, istnieją jednak pewne alternatywy. Smacznym i przede wszystkim zdrowym produktem, który warto włączyć do takiej diety, jest masło orzechowe.
Spis treści:
Dietetycy nie mają wątpliwości. Masło orzechowe obniża poziom glukozy we krwi
Masło orzechowe ma nieocenione korzyści dla zdrowia. Doskonale wiedzą o tym lekarze, którzy jeszcze kilka lat temu w dietę pacjentów szpitalnych dodali orzeszki ziemne i masło orzechowe.
Takie rozwiązanie w 2020 roku wprowadzono m.in. na oddziale diabetologii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, po tym, jak badania udowodniły, że masło z orzechów ziemnych, nerkowca czy migdałów przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi po posiłku.
Zobacz również: Te "fit" produkty wcale nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Oto dlaczego warto je jeść
Masło orzechowe jest bogatym źródłem białka i błonnika, przez co wspomaga proces odchudzania, poprzez utrzymanie uczucia sytości na dłużej. W 100 g masła znajdziemy:
- 597 kcal,
- 22,5 g białka,
- 57 g tłuszczy,
- 22 g węglowodanów (w tym 5 g błonnika).
Mimo wysokiej zawartości tłuszczu masło orzechowe spożywane w niewielkich ilościach może być wartościowym składnikiem diety odchudzającej. Ponad połowa tłuszczów w tym produkcie to kwas oleinowy, czyli jednonienasycony kwas tłuszczowy. Wspiera on funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, pomaga w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a także powoduje zmniejszenie wydzielania kwasów żółciowych.
Pamiętajmy też, że zawarte w maśle orzechowym białko odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczu, ponieważ nasz organizm potrzebuje więcej energii do jego strawienia.
Dodatkowo masło orzechowe zawiera witaminy z grupy B, które wspierają aktywność fizyczną poprzez poprawę wydolności organizmu. Na przykład, witamina B3, czyli niacyna, pomaga w produkcji hormonów odpowiedzialnych za rozwój mięśni.
Jakie masło orzechowe wybrać. Tych produktów unikaj jak ognia
Masło orzechowe, które spożywamy, musi być jednak wysokiej jakości. Niestety w wielu produktach, które znajdziemy w sklepach, kryje się sól, olej palmowy oraz cukier. Produktów z takim składem należy unikać.
Najlepszym masłem będzie takie zrobione w 100 procentach z orzechów. Mogą być to orzeszki ziemne, migdały, czy też nerkowce.
Zobacz również: Zafunduj sobie poranny koktajl. Jelita będą pracować pełną parą
Ile spożywać masła orzechowego dziennie by schudnąć?
Pamiętajmy, że masło orzechowe jest produktem kalorycznym, dlatego musimy spożywać je w umiarkowanej ilości. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje do dwóch łyżeczek masła orzechowego dziennie dla osoby dorosłej. Możemy posmarować nim kanapkę lub po prostu dodać do jogurtu, czy też owsianki.