Wielu gardzi "niebieskimi śliwkami". Nie wiedzą, co tracą

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Owoce tarniny są najsmaczniejsze po pierwszych przymrozkach
Owoce tarniny są najsmaczniejsze po pierwszych przymrozkach123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Gdzie znaleźć tarninę? Najczęściej rośnie w konkretnych miejscach
  2. "Niebieskie śliwki" pełne cennych składników
  3. Konfitura z tarniny: przepis

Gdzie znaleźć tarninę? Najczęściej rośnie w konkretnych miejscach

Gałąź z dojrzałymi, niebieskimi owocami tarniny oraz żółknącymi liśćmi na tle rozmytego nieba.
Śliwa tarnina. W Polsce rośnie na skrajach lasów, łąkach, polanach i brzegach rzekKolesnikov Sergey 0950304966123RF/PICSEL

"Niebieskie śliwki" pełne cennych składników

Zobacz również:

Konfitura z tarniny: przepis

Gałązka pokryta ciemnoniebieskimi, okrągłymi owocami z wyraźną strukturą skórki, ujęcie z bliska na tle rozmytego, zielono-żółtego tła.
Owoce tarniny mogą do złudzenia przypominać borówkiKolesnikov Sergey 0950304966123RF/PICSEL
  1. Umyj kilogram owoców tarniny (najlepiej, by były zebrane po pierwszych przymrozkach). Wlej 200 ml wody do rondla i dodaj owoce. Możesz dodać laskę cynamonu, jeśli lubisz aromatyczne przyprawy.
  2. Do rondla wsyp 50 g cukru trzcinowego i gotuj na wolnym ogniu w zamkniętym rondlu przez 40-60 minut na niskim poziomie mocy kuchenki.
  3. Gdy miąższ zacznie odchodzić od pestki, dodaj plasterek cytryny - całość niech jeszcze przez chwilę się "dusi".
  4. Po tym czasie wyjmij laskę cynamonu, a całość przepuść przez sito, by pozbyć się pestek. Słoiki pasteryzuj na sucho lub mokro.
Jak naturalnie budować odporność? Pamiętaj o tych produktachPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?