Odkroić czy nie ryzykować? Czy pleśń na jedzeniu jest szkodliwa?

Pleśń na chlebie dla wielu z nas nie jest obcym widokiem. Skąd się bierze?
Pleśń na chlebie dla wielu z nas nie jest obcym widokiem. Skąd się bierze?123RF/PICSEL

Skąd się bierze pleśń na jedzeniu?

Czy pleśń w jedzeniu jest szkodliwa?

Jeśli znajdziesz pleśń na miękkim jedzeniu, np. truskawkach, bezwzględnie je wyrzuć
Jeśli znajdziesz pleśń na miękkim jedzeniu, np. truskawkach, bezwzględnie je wyrzuć123RF/PICSEL

Pleśń na jedzeniu: którą żywność możemy uratować?

Co się stanie, jeśli zje się pleśń?

Jak uchronić żywność przed pleśnią?

  • Przy zakupie upewnijmy się, że dany produkt nie ma żadnych śladów pleśni.
  • Żywność, która jest podatna na pleśń, kupujmy w odpowiedniej ilości i tylko wtedy, gdy jest nam potrzebna. Przechowujmy ją w suchym i chłodnym miejscu.
  • Wybierajmy tylko te warzywa i owoce, które są wolne od uszkodzeń. Sięgajmy również po te produkty, których opakowanie nie jest zniszczone.
  • Świeżą żywność tuż po zakupie umieśćmy w chłodziarce.
  • Regularnie czyśćmy przybory kuchenne, lodówkę oraz pojemnik na chleb.
  • Spleśniałą żywność za każdym razem umieszczajmy w koszu lub kompostowniku.
  • Pojemniki, w których przechowywana była spleśniała żywność, za każdym razem dokładnie czyśćmy. 
„Zdrowie na widelcu”: Takiej kiełbasy lepiej nie kupować. Na co zwracać uwagę?Polsat CafePolsat Cafe