kuchnia

Artykuły (217)

  • Wegetariański omlet z farszem warzywnym

    Wegetariański omlet z farszem warzywnym

    • Środa, 21 września 2011 (10:02)
    Składniki na 2 porcje: 4 jajka, 2 strąki kolorowej papryki, 2-3 dymki ze szczypiorem, 10 dag fasolki szparagowej, 10 dag brokułów, 10 dag kalafiora, 1 marchewka, 2 łyżki mąki, 4 łyżki...
  • Sernik z makiem

    • Wtorek, 20 września 2011 (10:43)
    Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 25 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 1 budyń śmietankowy, 1...
  • Sernik z wiśniami z kompotu

    Sernik z wiśniami z kompotu

    • Czwartek, 15 września 2011 (11:56)
    Składniki: 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśni, 25 dag mąki, 58 dag cukru, 9 dag miękkiego masła, 12 dag wiórków kokosa, 2 kg tłustego mielonego twarogu, 10 jajek, 30 dag gęstej śmietany,...
    ciasta, kuchnia, przepisy
  • Rurki z mięsem i warzywami

    Rurki z mięsem i warzywami

    • Czwartek, 15 września 2011 (11:46)
    Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu grube rurki, sól, pieprz, 2 marchewki, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 50 dag mielonej karkówki, 50 dag pomidorów, suszony majeranek, 1/2 op. rzeżuchy.
  • Zupa paprykowo-pomidorowa

    Zupa paprykowo-pomidorowa

    • Czwartek, 15 września 2011 (11:30)
    Składniki na 4 porcje: 30 dag pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 500 ml bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, 4 morele, 1 łyżka miodu, 1 mały pęczek bazylii, 1 łyżka...
  • Winna szarlotka z kremem

    • Środa, 14 września 2011 (10:08)
    Skład na 20 porcji: 4 jabłka, 250 ml białego wina, 2 łyżki cukru. Ciasto: 250 g tłustego twarogu, 50 ml mleka, 5 łyżek oleju, 100 g cukru, 250 g mąki krupczatki, 2-3 łyżeczki proszku do...
  • Tarta z gruszką

    Tarta z gruszką

    • Środa, 14 września 2011 (09:50)
    Składniki na 8 porcji: 30 dag mąki, 20 dag masła,10 dag cukru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli. Nadzienie: 80 dag twardych gruszek, szklanka słodkiej śmietanki 18%, 20...
  • Seler panierowany z sosem serowym

    Seler panierowany z sosem serowym

    • Poniedziałek, 12 września 2011 (14:18)
    Składniki na 8 porcji: 2 średnie selery, 10 dag orzeszków ziemnych, 10 dag żółtego sera tartego, 2 jajka, 5-6 łyżek mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, 4-5 łyżek oleju do smażenia,...
  • Gulasz warzywny

    Gulasz warzywny

    • Poniedziałek, 12 września 2011 (13:35)
    Składniki na 5 porcji: 1 szklanka czerwonej fasoli, 30 dag pieczarek, 1-2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki, 2-3 duże...
  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    • Środa, 7 września 2011 (13:09)
    Na ostro lub w delikatnym sosie, z owocami, warzywami, ziołami, w pysznej glazurze, pieczone albo duszone... Żeberka palce lizać!
  • Bakłażany z mięsem i sosem

    Bakłażany z mięsem i sosem

    • Wtorek, 6 września 2011 (13:26)
    Składniki: 2 średnie bakłażany, 50 dag mielonego mieszanego mięsa; cebula; jajko; po 1 czerwonej i zielonej papryce; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; olej; 3 ząbki czosnku; szklanka...
  • Niesamowite zioła

    Niesamowite zioła

    • Poniedziałek, 5 września 2011 (11:13)
    Łatwo zgubić się w ich gąszczu, półki sklepowe uginają się pod ich ciężarem. Solo lub w postaci mieszanek. Mają przeróżny smak i zapach. Możesz łączyć je w dowolne kombinacje. Całkowicie...
    zioła, przyprawy, kuchnia