4 zdrowe sposoby na zastąpienie cukru w diecie
Cukier to kokaina świata żywności. Jak to brzmi na początek? Kiedy spojrzymy na szkody, jakie czyni cukier w naszych ciałach i okropny wpływ, jaki ma na nasze zdrowie, łatwo będzie zrozumieć to porównanie do innej białej substancji. Jeśli miałbym wam udzielić żywieniowej wskazówki numer jeden, a większość pewnie się ze mną zgodzi, powiedziałbym, abyście wyeliminowali lub zdecydowanie ograniczyli spożycie cukru rafinowanego.
Może zabrzmieć to dziwnie, ponieważ napoje zawierające sztuczne słodziki zawierają przecież zero kalorii i zero cukru, prawda? W zasadzie tak, ale sztuczne słodziki oszukują twój organizm, który wierzy, że dostaje cukier. Ponieważ tak się nie dzieje, pojawia się łaknienie cukru. Cały czas masz więc ochotę na coś, przed czym niskokaloryczne napoje miały cię uchronić.
Badania pokazują, że sukraloza powoduje 20% wzrost glukozy we krwi. Oznacza to, że działa bardzo podobnie do cukru, nie zawierając go zupełnie.
Spożywaj cukry w towarzystwie białek
Jeśli masz zamiar zjeść coś, co zawiera cukier rafinowany, lub jeśli cierpisz na hipoglikemię, pamiętaj, aby przed spożyciem cukru zjeść produkt zawierający białko. Dzięki temu wzrost poziomu cukru we krwi zostanie spowolniony.
Jeśli zjesz coś zawierającego głównie cukier, nawet, jeśli będzie to sam owoc, nastąpi u ciebie gwałtowny skok poziomu cukru we krwi. Zjedzenie garści migdałów czy orzechów włoskich przed owocem lub produktem z wysoką zawartością cukru złagodzi skok poziomu cukru we krwi.
Kiedy opanuje cię pragnienie na coś słodkiego wybierz ciemną czekoladę.
Zamiast zjeść zawierającą cukier mleczną czekoladę, wybierz czekoladę ciemną, która składa się, w co najmniej 70% z proszku kakaowego (idealnie w 90%) i lepiej zadziała na poziom cukru we krwi zaspokajając jednocześnie chęć na słodycze. Ciemna czekolada pełna jest przeciwutleniaczy i polifenoli, które pomagają kontrolować poziom glukozy.
Kostka lub dwie dziennie zaspokoją chęć sięgnięcia po słodycze, niosąc ze sobą dodatkowo korzyści dla zdrowia.
Stewia to roślina, która od tysięcy lat była używana do słodzenia pokarmów. Nie ma ona negatywnych skutków charakterystycznych dla sztucznych słodzików, ale niesie ze sobą pewne korzyści dla zdrowia, takie jak obniżanie ciśnienia krwi oraz obniżanie poziomu cukru we krwi.
Najlepiej byłoby wybrać proszek z surowego liścia stewii, który ma jasnozielony kolor. Jedną z bardziej naturalnych form stewii jest wersja płynna. Stewia jest również dostępna w paczkach w formie białego proszku. Powstaje z wyciągu glikozydu z rośliny, ale dla niektórych pozostawia ona wtedy nieciekawy posmak w ustach. Zawsze to lepszy wybór niż sięgnięcie po paczkę cukru czy sztuczny słodzik.