Jeśli odżywiasz się zdrowo i prowadzisz zdrowy tryb życia, możesz nie widzieć potrzeby zażywania witamin i suplementów. Choć suplementy nie są substytutem dobrego jedzenia, to badania pokazują, że przyjmowanie pewnych witamin, minerałów i innych suplementów może zwiększyć odporność organizmu, pomaga zredukować stres i zapobiega chorobom przewlekłym takim jak cukrzyca, choroby serca, choroby kości, choroby oczu, a nawet rak. Oto osiem ważnych witamin i suplementów, które powinieneś brać dla dobrego samopoczucia i zdrowia. Zażywaj je pojedynczo lub w postaci multiwitaminowego suplementu diety.
Suplementy Omega-3 Suplementy omega-3 są zalecane, szczególnie osobom powyżej 55 roku życia, w tym ludziom z chorobą niedokrwienną serca i komorowymi zaburzeniami jego rytmu. Kwasy omega-3 znajdują się w niektórych olejach z ryb i roślin. Należą do grupy składników odżywczych, które powinniśmy dostarczać organizmowi codziennie, nieważne czy znajduje się w naszej żywności czy jest przyjmowany z witamin i suplementów. Kwasy omega-3 są niezbędne dla zdrowia serca; regulują i pomagają w normalizacji poziomu cholesterolu, trójglicerydów (które przyczynią się do zapobiegania zakrzepicy i powstawania skrzepów krwi), wykazano również, że wpływają na zdrowie mózgu. Wspierają zdolność uczenia się i zapobiegają nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD).
Reklama
Witamina B Witaminy B6 i B12 są pozytywnie wpływają na stan i zdrowie naszego serca. Witamina B12, która jest przechowywana w nerkach, wątrobie i innych tkankach, zwana również "witaminą energii" jest uważana za bardzo ważną dla zdrowia kości. Mimo to jest często pomijana. Przy niedoborze i niskim poziomie tak ważnej witaminy którą jest B12 zachodzi ryzyko łamliwości kości, ponadto prowadzi to do osłabienia mięśni i utraty pamięci. Znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego - surowym mleku, drobiu z wolnego chowu i jajkach pochodzących od takich kur, karmionej trawą wołowiny i dzikim Alaskańskim łososiu. Dlatego też wegetarianie i weganie powinni przyjmować suplementy witaminy B. Biorąc witaminy B12 wspomaga się trawienie, wchłanianie żywności, tłuszczu i węglowodanów.
Witamina C Uważana za "przodka" wszystkich znanych antyoksydantów, witamina C jest jedną z najważniejszych witamin, które powinny być wykorzystywane do zwalczania chorób, od przeziębienia i grypy aż po choroby zakaźne. Wieki temu okazała się skuteczna w leczeniu szkorbutu. Niedawne badania wykazały również, że jest to korzystne dla pacjentów z 3 lub 4, etapem raka, ponieważ zmniejsza skutki uboczne, a poprawia się jakość życia. Kontroluje również szkodliwe toksyny w naszym organizmie. Możesz uzyskać sporo witaminy C z pożywienia - zwłaszcza "kolorowe" owoce i warzywa mają jej dużą dawkę . Ale jeśli zachodzi jakakolwiek wątpliwości czy twój organizm posiada wystarczającą ilość witaminy C, zacznij przyjmować suplement który ją posiada.
Witamina E Witamina E wspomaga układ odpornościowy, jest silnym antyutleniaczem i jedną z witamin, które uzdrawiają ciało oraz walczą z rakiem. Witamina wpływa pozytywnie na oczy i jest uważana za środek wspomagający wątrobę. Witamina ta pomaga w walce z otyłością, a nawet Alzheimerem. Witamina E występuje w niektórych orzechach (tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzesznik jadalny) oraz w zielonych warzywach liściastych, takich jak brokuły i szpinak (które zawierają również żelazo). Aby zapewnić sobie otrzymywanie wystarczającą ilość witaminy E, dobrym pomysłem jest zażywanie witamin i suplementów, które je zawierają. Warto wcześniej upewnić się, że używasz naturalnej witaminy, a nie wytworzonej syntetycznie.
Cynk Trzy podstawowe składniki mineralne które powinieneś brać każdego dnia to wapń (jest bardzo ważny dla zdrowia kości), cynk i magnez. Poza nimi bardzo ważna jest witamina A (która ma duży wpływ dla układu immunologicznego, jak również wpływa pozytywnie na wzrok i wzrost komórek) i witamina D, która do prawidłowego oddziaływania potrzebuje zarówno cynku jak i magnezu, cynk odgrywa ważniejszą rolę niż inne mineralnych kiedy dochodzi do reakcji enzymatycznych. Cynk pomaga w zwalczaniu zakażeń, wpływa na wzrost komórek, które są zdolne do zwalczania raka, wspomaga gojenie się ran i uwalnia przeciwciała, które wspomagają system immunologiczny. Cynk pomaga diabetykom regulować ich poziom insuliny, polepsza pamięć oraz jest pomocny w leczeniu chorób skórnych. Jest również dobry dla zdrowia oczu. Poza tym wpływa na poprawę nastroju i snu.
Magnez W codziennej diecie zdecydowanie nie powinien pomijany być magnes. Jest on potrzebny do pracy każdego narządu w naszym organizmie - serca, nerek, a także mięśni, kości czy oczu. Spożywanie suplementu z magnezem może pomóc przy bólach stawów, skurczach mięśni czy drganiu powiek. Magnez znajduje się w niektórych orzechach i nasionach, a także w fasoli, dyni i zielonych warzywach liściastych. Badania przeprowadzone w USA wykazały, że aż 80 procent ludzi nie dostarcza sobie wystarczającej ilości magnezu, dlatego dobrze jest uzupełnić ją suplementami.
Witamina K2 Jedna z najbardziej niedocenianych witaminy tj. K2 współpracuje z magnezem i witaminą D, pomaga w transporcie wapnia do obszarów, które go potrzebują (na przykład zęby i kości), a także przyczynia się do usuwania wapnia z tkanek miękkich i tętnic, gdzie może być szkodliwy. Natomiast witamina K1 znajduje się w zielonych warzyw liściastych, i ma decydujące znaczenie w zatrzymaniu krwawienia. Witamina K2 ułatwia przenoszenie w organizmie wapnia z tętnic do kości. To sprawia, że ma kluczowe znaczenie dla dobrego funkcjonowania serca. Występuje ona w niektórych bakteriach, które z kolei można znaleźć w pewnych sfermentowanych pokarmach, w tym w niektórych serach takich jak gouda, brie i Edam. Jednak, aby mieć pewność, że dostarczasz sobie witaminy K2 najlepiej jest przyjmować suplement.
Witamina D Jednym z najbardziej korzystnych i najtańszych dostępnych suplementów jest witamina D. Ma właściwości wpływające na spowolnienie postępu nowotworu. Niektórzy eksperci donoszą, że właściwość ta może być nawet w 50 % skuteczna. Witamina D jest również uznawana za niezbędną dla dobrego funkcjonowania serca i zdrowia kości; podobnie jak witamina C jest dobrą ochroną przed przeziębieniem i grypą. Mimo, że masz wystarczającą ilości witaminy D ze słońca i pochodzącą z niektórych pokarmów, w tym tłustych ryb - takich jak tuńczyk, makrela, łosoś i pstrąg, grzyby Portobello, żółtka jaj, wątroba i olej z wątroby dorsza, to suplement witaminy D jest dobrym pomysłem dla większości osób.