Reklama

Reklama

​Witamina P. Zapomniana, a tak przydatna

Witaminy odgrywają ważną rolę dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Z wiekiem na znaczeniu zyskuje ich odpowiednia suplementacja. Jedną z niedocenianych witamin jest witamina P, którą warto wprowadzić do swojej codziennej diety.

W czym jest witamina P?

Witamina P to określenie, którego używa się w odniesieniu do grupy związków roślinnych, będących pochodnymi witaminy C. Należą one do bioflawonoidów, które zostały wyodrębnione w procesie odkrycia witaminy C. Mają działanie wzmacniające, lecz nie są tak popularne, jak sama witamina C.

Witamina P w dużych ilościach znajduje się w:

Reklama

  • Cytrynach
  • Grejpfrutach
  • Pomarańczach
  • Morelach
  • Jeżynach
  • Wiśniach
  • Owocach głogu
  • Berberysie
  • Aronii
  • Dziurawcu
  • Czarnym bzie
  • Czerwonym winie
  • Czarnej porzeczce
  • Szczawiu
  • Papryce
  • Kaparach
  • Gryce
  • Mięcie
  • Fiołku trójbarwnym

W przypadku witaminy P nie grozi przedawkowanie, ale przyjmuje się, że powinno się dziennie przyswajać ok. 20 mg.

Za co odpowiada witamina P?

Wiedząc już, co to jest witamina P i gdzie jej szukać, warto także zapoznać się z jej wpływem na organizm. Bioflawonoidy mają wpływ na kondycję układu krwionośnego, odpornościowego i hormonalnego. Bioflawonoidy mają także silne działanie antyoksydacyjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu chronią od wolnych rodników i przed infekcjami. Witamina P działa również przeciwobrzękowo, antyalergicznie i przeciwnowotworowo.

Witamina P, jako pochodna witaminy C, wpływa na zwiększenie jej przyswajalności. Poza tym uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich przepuszczalność, dzięki czemu zostaje obniżone ciśnienie krwi w organizmie. Dodatkowo, witamina P działa rozkurczowo na mięśnie gładkie w przewodach żółciowych i naczyniach krwionośnych. W efekcie zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych, wylewom i pojawianiu się wybroczyn oraz siniaków na skórze.

Zobacz także:

Niepokojące, co robi z ciałem. Odstaw już teraz
Czego nie jeść na pusty żołądek?
Najgorsze, co możesz zrobić z cebulą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witamina P | co to jest witamina p | witaminy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy