Witamina P. Zapomniana, a tak przydatna
Witaminy odgrywają ważną rolę dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Z wiekiem na znaczeniu zyskuje ich odpowiednia suplementacja. Jedną z niedocenianych witamin jest witamina P, którą warto wprowadzić do swojej codziennej diety.
Witamina P to określenie, którego używa się w odniesieniu do grupy związków roślinnych, będących pochodnymi witaminy C. Należą one do bioflawonoidów, które zostały wyodrębnione w procesie odkrycia witaminy C. Mają działanie wzmacniające, lecz nie są tak popularne, jak sama witamina C.
Witamina P w dużych ilościach znajduje się w:
- Cytrynach
- Grejpfrutach
- Pomarańczach
- Morelach
- Jeżynach
- Wiśniach
- Owocach głogu
- Berberysie
- Aronii
- Dziurawcu
- Czarnym bzie
- Czerwonym winie
- Czarnej porzeczce
- Szczawiu
- Papryce
- Kaparach
- Gryce
- Mięcie
- Fiołku trójbarwnym
W przypadku witaminy P nie grozi przedawkowanie, ale przyjmuje się, że powinno się dziennie przyswajać ok. 20 mg.
Wiedząc już, co to jest witamina P i gdzie jej szukać, warto także zapoznać się z jej wpływem na organizm. Bioflawonoidy mają wpływ na kondycję układu krwionośnego, odpornościowego i hormonalnego. Bioflawonoidy mają także silne działanie antyoksydacyjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu chronią od wolnych rodników i przed infekcjami. Witamina P działa również przeciwobrzękowo, antyalergicznie i przeciwnowotworowo.
Witamina P, jako pochodna witaminy C, wpływa na zwiększenie jej przyswajalności. Poza tym uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich przepuszczalność, dzięki czemu zostaje obniżone ciśnienie krwi w organizmie. Dodatkowo, witamina P działa rozkurczowo na mięśnie gładkie w przewodach żółciowych i naczyniach krwionośnych. W efekcie zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych, wylewom i pojawianiu się wybroczyn oraz siniaków na skórze.
Zobacz także:
Niepokojące, co robi z ciałem. Odstaw już teraz
Czego nie jeść na pusty żołądek?
Najgorsze, co możesz zrobić z cebulą